Миодраг Линта говорио на трибини у Сремској Митровици

Савез Срба из региона организовао је трибину 18. 6. 2021. у великој сали Градске куће у Сремској Митровици. На тему „Рјешавање проблема бораца, прогнаних лица и других социјално угрожених група“ говорио је предсједник Савеза и народни посланик Миодраг Линта. Присуствовало је око 120 грађана који су након уводног излагања активно учестовавали на трибини.

Линта је навео да га је у претходном периоду велики број незадовољних грађана звао и износио своје многоборојне проблеме који се не рјешавају или се веома споро рjешавају.

– Оно за шта се залажем је да Влада Републике Србије коначно ријеши стамбено питање свих протјераних Срба. Због тога сам предложио измјене и допуне Закона о избјеглицама. Тражим и да званична Влада покрене дијалог са Загребом о рјешавању имовинских и бројних других проблема протјераних лица као што су питање станарских права, заосталих пензија, накнаде штете за уништене српске куће у терористичким акцијама, отетог и узурпираног земљишта, несталих лица, ратних злочина, хапшења часних српских бораца и др. Посебно је важно да се оснује Министарство за Србе у региону које би се свакодневно бавило наведеним проблемима и пружањем правне и сваке друге помоћи.

Она на чему Линта инсистира је оснивање Канцеларије за помоћ осумњиченим, оптуженим и осуђеним Србима за ратне злочине чији би задатак био да пружа сву правну, стручну и финансијску помоћ борцима које прогони етнички мотивисано правосуђе у Загребу и Сарајеву. Такође, да држава оснује Меморијални центар српских жртава са простора бивше Југославије који би се борио за истину о страдању нашег народа.

– Надам се да ће наше Тужилаштво за ратне злочине коначно почне да ради свој посао јер је у претходних 18 година наше Тужилаштво подигло 90 посто оптужница против Срба. Инсистирам да наше Тужилаштво почне да покреће оптужнице против свих хрватских, муслиманских и албанских војних и паравојних формација које су чиниле злочине против нашег народа.

Линта је гласао против Закона о правима бораца јер је дискриминаторски према крајишким борцима.

– Поднио сам прије мјесец дана у скупштинску процедуру Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о правима бораца, ратних војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица. Тражим да се свим крајишким борцима призна ратни стаж за читаво вријеме рата у двоструком трајању.

Након уводног излагања Миодрага Линте грађани су се јављали и износили своје проблеме. Јављали су се борци којима није признат борачки стаж, пензионери из Хрватске који су држављани Републике Србије и током пандемије нису добили никакву помоћ, затим самохрани родитељи. Многима од њих није ријешено стамбено питање, чекају грађевински материјал по неколико година…

Миодраг Линта је обећао присутнима да ће послати писма Градоначелници Сремске Митровице и ресорним министарствима са њиховим проблемима у нади да ће бар неки од њих бити ријешен, као и да ће свако од грађана који је поставио питање бити информисан о одговорима надлежних институција.

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар