Линта: Влада да ријеши стамбено питање протјераних Срба и покрене питање имовине у РХ и ФБИХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, поводом Свјетског дана избјеглица, позива Владу да покрене дијалог са Хрватском и Босном и Херцеговином о рјешавању питања уништене и отете имовине, отетих стечених права и бројних других проблема протјераних Срба и преосталих Срба у Хрватској и Федерацији БиХ.  Темељ дијалога мора да буде Анекс Г Бечког споразума о сукцесији под називом „Приватна својина и стечена права“. У  њему јасно стоји да свим грађанима и правним лицима морају бити заштићена и враћена права која су имали на дан 31.12.1990. године а сви уговори склопљени под притисцима и пријетњама морају бити проглашени ништавним.

Бечки споразум у сукцесији је међудржавни споразум који је ратификован у парламентима држава насљедница бивше Југославије и према Уставу Хрватске, Босне и Херцеговине  и међународном праву има јачу правну снагу од домаћих закона. Од ступања на снагу Бечког споразума о сукцесији јуна 2004. године Хрватска систематски опструише и блокира спровођење Анекса “Г” „Приватна својина и стечена права“ и Анекса “Е” „Пензије“.

Теме дијалога треба да буду и рјешавање питања несталих Срба и припадника ЈНА, некажњавање ратних злочина над Србима, хапшења Срба на основу потјерница  и суђења оптуженим Србима пред етнички мотивисаним правосуђем правосуђем у Загребу и Сарајеву, у највећој мјери на основу лажних доказа и лажних изјава свједока сарадника. За наведене проблеме потребно је  основати Канцеларију за помоћ осумњиченим, оптуженим и осуђеним Србима, Меморијални центар српских жртава на простору бивше Југославије, као и да Тужилаштво за ратне злочине Србије почне да процесуира одговорне за злочине над Србима.

Линта позива Владу да ријеши стамбено питање свих прогнаних лица који су 26 и више година подстанари или живе у нељудским условима. Још 2012. године покренут је Регионални стамбени програм чије је циљ био да се до 2017 године обезбеде трајна стамбена рјешења за све прогнаничке породице на различите начине – откупом сеоских кућа, откупом станова под повољним условима, куповином монтажних кућа и добијањем грађевинског материјала за градњу или завршетак кућа.

Нажалост, Регионални стамбени програм у Србији се спроводи веома споро. До краја 2021. године биће стамбено ријешено свега око 7.500 породица.  Процјењује се да има више од 12.000 прогнаничких породица које још нису ријешиле своје стамбено питање. Због тога је  важно да Влада настави са реализацијом Регионалног стамбеног програма док се не ријеши кључно питање интеграције.  Такође, све прогнаничке породице које су добиле станове кроз различите програме треба да добију  право откупа својих станова  и то под повољним условима јер изграђени средствима међународних организација.

 

У Београду  20. јун  2021. године

                                                                                                                                               Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар