Линта: Рушење 16 споменика на православном гробљу у селу Машић код Нове Градиште је наставак мржње према преосталим Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта  оцјењује да недавно рушење 16 надгорбних споменика на православном гробљу у селу Машић код Нове Градиште  представља наставак изазивања националне и вјерске мржње према преосталим Србима у Хрватској. Након рушења споменика на православним гробљима у мјесту Ковачевац и Новој Градишки ово је трећи случај уништавања надгробних споменика српског народа на подручју старе општине Нова Градишка. Потпуно је јасно да се ради о планском и систематском затирању свега што је српско у овом крају.  Ради се о три гробља која су ваздушном линијом удаљена мање од пет километара.

Линта апелује на Делегацију Еврoпске комисије у Загребу и друге међународне организације да најоштрије осуде наведени шовинистички чин и захтјевају да надлежни органи  хитно пронађу организаторе и починиоце и казне их у складу са законом. У питању је један од многих примјера злочина из мржње према Србима а не о вандалском чину. Такође, надлежне градске и жупанијске власти треба да предузму конкретне мјере у циљу обнове порушених споменика, као и да контактирају власнике гробова. Нажалост, постоји оправдана сумња да власт у Новој Градишкој и Бродско-посавској жупанији  неће ништа учинити јер им сметају и мртви Срби.

У Београду  24. јул 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар