Линта: Службено укидање ћирилице у Вуковару доказ мржње према Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује одлуку Градског вијећа Вуковара о измјенама Статута којом је брисана одредба о службеној употреби српског језика и ћирилице као један у низу доказа патолошке мржње према Србима у Хрватској. Том одлуком стављена је ван снаге статутарна одлука из 2009. године којом су Срби имали право слободне употребе српског језика и ћирилице у друштвеном и јавном животу те у службеној комуникацији са градским установама у Вуковару.

Формално оправдање за ову антисрпску и антицивилизацијску одлуку јесте чињеница да, према недавно објављеним резултатима пописа становништва, Срба у Вуковару има мање од 1/3 у укупном броју становника града. С друге стране, у Хрватској има 27 општина и градова у којима су локалне власти увеле двојезичност иако то, по закону, нису морале учинити јер је учешће националих мањина мање од трећине у укупном броју становиника. Ради се о Талијанима у низу општина у Истри, затим Чесима и Мађарима у Дарувару итд.

Линта истиче да Срби неће имати више право на двојезичне табле на државним и градским институцијама, трговима и улицама премда њих није било у Вуковару већ 9 година јер су 2013. разбијене чекићима од стране проусташких снага. Такође, Срби више неће моћи тражити да у пословима с јавном управом користе српски језик и ћирилицу иако се на ту одредбу досад скоро нико од вуковарских Срба није позвао премда су имали право према Уставном закону о правима националних мањина и препорукама Уставног суда. За антисрпског Градоначелника Ивану Пенаву сада почиње нормалан живот у Вуковару.

Линта подсјећа да је градска власт Вуковара на челу са србомрсцем Пенавом први пут још 2015. године измијенила Статут којим је укинула могућност  на двојезичне табле на државним и градским институцијама, трговима и улицама. На тај начин градска власт Вуковара је пуних седам година брутално кршила Уставни закон о правима националних мањина из 2002. године према коме Срби имају право на службену употребу ћирилице и српског језика у општинама и градовима у којима чине више од трећине укупног броја становника.

У Београду, 30. децембар 2022. године

                                                                                                                         Информативна служба

                                                                                                               Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар