АКТУЕЛНО:

Линта: Влада Хрватске нема политичку вољу да обнови порушене куће на Банији

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да Влада Хрватске нема стварну политичку вољу да обнови порушене куће на Банији из разлога јер су њихови власници у већини Срби. Прошло је двије године од разорног земљотреса на Банији а обнова порушених кућа у суштини није ни започела. То најбоље потврђује срамна чињеница да је Влада за двије године обновила свега шест кућа на Банији од чега само једну на подручју Глине. Због тога се Срби константно исељавају јер виде да их власт не жели и да нису добродошли. Нажалост, доста људи је умрло у контејнерима јер нису дочекали да се уселе у своје обновљене куће. Оштећени Срби су разочарани, незадовољни и губе сваку наду да се нешто суштински може промјенити.

Линта истиче да, иако се спомињу разне препреке у обнови порушених кућа (имовинско-правни односи, компликована процедура, бирократија и др…)  потпуно је јасно да је циљ хрватске власти да се Срби иселе у што већем броју или умру а Банија да буде без Срба. Више од 5000 људи и даље живи у неусловним контејнерима без воде, тоалета, туш кабина или свакодневно бораве у оштећеним кућама које су опасне живот. Неки живе чак у шталама за стоку и свињцима. Поред тога, Влада није готово ништа учинила на обнови привредних објеката, набавци стоке, пољопривредних машина и свега осталог што је породицама потребно за самосталан живот како је то било прије земљотреса.

Линта позива Владу Србије да максимално  помогне изградњу порушених српских кућа на Банији. У претходном периоду Влада Србије је издвојила милион евра а Град Београд је најавио да ће изградити 34 куће.

У Београду, 31. децембар 2022. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар