Линта: Срби у Федерацији БиХ не могу да остваре основна права

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да Срби у Федерацији БиХ не могу да остваре основна права. Преосталим Србима се уништава и одузима имовина, скрнаве се гробља и православни храмови, а  постоје примјери када су им угрожени животи. У већини општина у Федерацији БиХ Срби доживљавају пријетње, које од вербалних прелазе у физичке нападе. За наведена недјела нико никада није одговарао.

У тешкој ситуацији се налазе и Срби који су већина у  четири општине (Дрвар, Гламоч, Грахово и Босански Петровац) због дискриминаторског односа кантоналних и федералних власти према њима. Наведене општине су занемарене и налазе се у неравноправном положају. У општини Гламоч и другим мјестима у Федерацији БиХ српска дјеца не могу и даље да уче српски језик и националну групу предмета.

Преостали Срби су препуштени сами себи и не могу да остваре основна људска права. О томе свједоче бројне чињенице. Срби не могу у значајнијем броју да се запосле у државном и јавном сектору. У доста села Срби повратници немају струје, воде, продавница, мобилне мреже, амбуланти. Путеви су веома лоши или уништени а многе порушене куће у српским селима нису обновљене.

Линта наводи да Србија треба да предузме конкретне мјере и активности да помогне малобројним Србима у Федерацији БиХ везано за обнову путне инфраструктуре и кућа, рјешавање питања струје и воде, побољшање здравствене заштите, обезбеђивање школовања српске дјеце на српском језику,  помоћ српским повратницима у области пољопривреде, сточарства и занатства и отварању малих погона.

Линта истиче да Србија треба да помогне Србима родом и поријеклом са подручја Федерације БиХ  да сачувају своју земљу, своје куће, њиве и шуме и да остваре права која има гарантује Анекс Г Бечког споразума о сукцесији „Приватна својина и стечена права“ и Дејтонски споразум. Поред тога, Србија треба да активно помогне да се обнове порушене или оштећене православне цркве и парохијски домови, затим завичајни односно сеоски домови гдје ће се наш народ окупљати једном или више пута годишње. Такође, потребно је радити на чишћењу и уређењу православних гробаља и обнови порушених споменика.

У Београду 19. мај 2024. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар