Линта: Стравичан злочин над војницима ЈНА у „Тузланској колони“ и даље без казне

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да су муслиманске војне и паравојне снаге прије 31 годину извршиле мучки напад на припаднике ЈНА у Тузли и починиле стравичан злочин. Припадници Територијалне одбране, муслиманског МУП-а и паравојне формације „Патриотска лига“ су 15. маја 1992. године напале из засједе колону ЈНА на Брчанској малти у Тузли. Убијено су најмање 59 војника ЈНА, 78 је рањено а више од 40  је заробљено и оно су страховито мучени. У питаљу је био масакр невиних младих људи који нису пружали никакав отпор. Након злочина над Тузланском колоном са подручја тузланске регије је извршено планско етничко чишћење српског народа.

Линта истиче да је напад на Тузланску колону био дио ратног пројекта Сарајева. Дана 26. априла 1992. године у Скопљу потписан споразум о мирном повлачењу ЈНА са територије БиХ који је потписала команда ЈНА и Алија Изетбеговић. Према споразуму из Скопља, ЈНА је имала рок до 19. маја да напусти територију БиХ. Међутим, муслиманска страна је испланирана напад и на тај начин  прекршила договор о мирном повлачењу војника ЈНА. Поновљен је сценарио из Добровољачке улице у Сарајеву, који се десио 12 дана раније, када је први дио колоне пропуштен а други нападнут из засједе. Бошњаци почињени масакр над невиним војницима на одслужењу војног рока бесрамно прослављају као „Дан одбране Тузле“.

Линта наводи да за овај злочин, као и за многе друге злочине над Србима у БиХ, нико није одговарао. Правосуђе БиХ није процесуирало злочине над „Тузланском колоном“ и тиме је послало поруку да је у БиХ дозвољено убијање Срба. У питању је један од многих доказа да је правосуђе БиХ у функцији политике политичког Сарајева која Србе сматра злочинцима и агресорима а Бошњаке жртвама и ослободиоцима. На подручју Федерације БиХ се негира или умањује страдање српског народа а ратни злочинци се називају херојима.

Србија никада не смије одустати од утврђивања истине о нападима на невине војнике ЈНА у Тузли и Сарајеву, карактеру рата и страдању српског народа Такође, Србија не смије одустати од процесуирања одговорних за ратне злочине почињене над српским народом у БиХ и шире на простору бивше Југославије. Српско Тужилаштво за ратне злочине има законску и цивилизацијску обавезу да процесуира одговорне за свирепи злочин над припадницима ЈНА у Тузли и на бројним другим мјестима.

У Београду, 14. мај 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар