Линта тражи да Влада хитно омогући прогнаничким и другим породицама привремени прикључак за струју

Поштовани министре Весићу,

Oбратиле ми се 42 прогнаничке и друге породице из насеља Бусије, Грмовац, Батајница, Мали Мокри Луг, Миријево, Сунчани Брег и других мјеста на подручју Града Београда које не могу да прикључе своје куће на електричну мрежу јер није завршен поступак легализације или се кућа не налази на снимку из 2015. године. Грађани су веома огорчени, незадовољни и разочарани јер живе у својим кућама 3-4 године и неки чак 10 година без струје.

Такође, има доста грађана који су купили станове од инвеститора који нису легализовани а са инвеститорима имају предуговоре. Пошто нису власници не могу да поднесу захтјев за прикључак струје. Горе наведене чињенице потвруђу да грађани не могу да задовоље елементарне потребе у 21. вијеку или не могу да заврше изградњу породичних кућа.

Број грађана који не могу да прикључе своје стамбене објекте на електричну мрежу је далеко већи од оних који су ми се обратили за помоћ. Наиме, ради се о више од 2.000 домаћинстава који имају исти проблем. Нажалост, поступак легализације је веома спор због неефикасног рада администрације, неријешених имовинско-правних односа и др.

Без рјешења о озакоњењу грађани не могу добити ни материјал за завршетак куће, нити субвенције за енергетску ефикасност. Међу дискриминисаним грађанима налази се и значајан број прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ које након 28-30 и више година од протјеривања са својих огњишта не могу коначно да живе нормално.

Тражим од Вас, као министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, да Влада, по хитној процедури, донесе Уредбу или Закључак с циљем да се дискриминисаним породицама омогући у што краћем временском року привремени прикључак стамбених објекта на електричну мрежу, као и друге мреже, све до завршетка поступка озакоњења или легализације.

На тај начин Влада би показала стварно разумијевање за изузетно тешку, понижавајућу и нехуману ситуацију у којој се налазе хиљаде породица без струје. У 21. вијеку струја јесте једно од основних људских права које треба да уживају сви грађани.

Очекујем одговор на моје писмо у што краћем временском року.

У прилогу шаљем списак 42 породице које су ми се обратиле за помоћ.

С поштовањем,

У Београду, 24. мај 2023. године

Предсједник Савеза Срба из региона
и народни посланик
Миодраг Линта

 

Нема коментара

Напишите коментар