АКТУЕЛНО:

Линта тражи пети пут хитан састанак са премијерком Брнабић на тему рјешавања стамбеног питања 12.000 прогнаничких породица које су подстанари

Поштована госпођо Брнабић,

Тражим четврти пут од Вас да хитно примите на састанак чланове Одбора за рјешавање стамбеног питања прогнаних Срба из Хрватске и Федерације БиХ (у даљем тексту: Одбор) и мене с циљем да се коначно ријеши стамбено питање око 12.000 прогнаничких породица из Хрватске и Федерације БиХ које су и даље подстанари или живе у нељудским условима. Претходна четири писма сам Вам упутио 7. априла, 6. јуна, 7. јула и 14. августа али још увијек нисте одредили термин састанка.

Свакодневно ми се обраћују прогнаничке породице које су очајне и на измаку снага јер је цијена кирија везано за изнајмљивање станова повећана за 2-3 пута. Прогнаничке породице се осјећају огорчено и разочарано јер надлежне институције још увијек нису испуниле обећање из 2012. године да ће, кроз Регионални стамбени програм, ријешити њихово стамбено питање. Нажалост, програм се реализовао недопустиво споро и неодговорно.

Подсјећам Вас да сте делегацију Одбора и мене примили на састанак у Влади 11. марта прошле године. На састанку сте показали пуно разумијевање и јасно рекли да Влада има обавезу да свим прогнаничким породицама обезбиједи кров над главом и да новац није проблем. Прошло је више од годину дана од наведеног састанка а градови и општине још увијек нису предложили локације за изградњу станова нити су обезбеђена средства у буџету.

Тражим да Влада у што краћем временском року званично затражи од Града Београда, Града Новог Сада и низа других локалних самоуправа да предложе локације за изградњу станова за прогнаничке породице а Влада да обезбиједи средства за изградњу. Такође, тражим да Влада обезбиједи довољна средства за друге видове рјешавања стамбеног питања прогнаничких породица тј. за грађевински материјал, сеоска имања и монтажне куће.

Нажалост, у децембру прошле године није прихваћен мој захтјев да се у буџету за 2023. годину обезбиједе средства у висини најмање шест милијарди динара (око 50 милиона евра) за рјешавање стамбеног питања прогнаничких породица. Апелујем да Влада из буџетске резерве обезбеди потребна средства или узме повољан зајам од Банке за развој Савјета Европе и активно крене у рјешавање кључног питања интеграције прогнаних Срба.

С поштовањем,

У Београду, 03. октобар 2023. године

Предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик
Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар