Линта у Гламочу: Срби у Федерацији БиХ грађани другог реда

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта  присустовао је у суботу 7. децембра 2019. године са почетком у 11 часова у Дому културе у Гламочу другој сједници Скупштине Савеза српских удружења „Завичај“. Линта је у свом обраћању делегатима Скупштине и гостима истакао да је положај Срба у Федерацији БиХ изузетно тежак. Срби у Федерацији БиХ су обесправљени и грађани другог реда јер федерална власт и кантоналне власти спроводе политику систематске дискриминације нашег народа о чему говоре бројне чињенице. Након завршене Скупштине Линта је са домаћинима посјетио Споменик погинулим српским борцима и цивилима у Гламочу.

Према Линти преостали Срби у Федерацији БиХ не примају никакву финансијску помоћ из Федерације и кантона или је она занемарљива. Срби у Федерацији БиХ не могу да се запосле у јавним установама као што су државна управа, министарства, просвјета, здравство, полиција, правосуђе и др.  Српска дјеца у великој мјери немају право да уче српски језик и националну групу предмета и немају право да користе уџбенике на српском језику. Здравствена заштита је лоша и неадекватна. Има велики број српских села без воде и струје и са веома лошим путевима, као и хиљаде порушених српских кућа које још нису обновљене.  Посебан проблем јесте чињеница да поједини центри моћи у Сарајеву и власт  Унско-санског кантона има скандалозну намјеру да оснује мигрантске центре у српским мјестима што је супротно Анексу 7 Дејтонског споразума који гарантује повратак избјеглица и расељених лица на своја вјековна огњишта. На полигону у Гламочу се врши на неадекватан начин уништавање минско-експлозивних средстава што према бројним стручњацима може имати негативне посљедице по здравље људи и животну средину.

 

Линта је присутнима поновио свој став да питање близу два милиона Срба у 8 држава региона треба дефинисати као једно од најважнијих државних и националних питања, као и да треба основати посебну државну институцију тј. Министартсво за Србе у региону. Наведено Министарство би са озбиљним буџетом и квалитетним и стручним људима имало задатак да реализује што већи број различитих пројеката у региону из области инфраструктуре, запошљавања, образовања, културе и социјалне и хуманитарне помоћи за најгроженија лица. Линта је посебно нагласио да је важно да јачамо српску слогу и јединство као један од предуслова опстанка нашег народа, као и да се међусобно помажемо и разумијемо и опраштамо једни другима. Он је на крају истакао значај формирања јединствене српске листе у Федерацији БиХ на локалним изборима који ће у БиХ бити одржани на јесен слиједеће године.

Другој Скупштини Савеза српских удружења у Гламочу присуствовали су, између осталих, Владика бихаћко-петровачки Сергије, изасланик Предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, директор Секретаријата за расељена лица и миграције Републике Српске Марко Аћић, остали представници власти Републике Српске, начелници српских општина Дрвар, Босански Петровац, Гламоч, Грахово у Федерацији БиХ, српски одборници у Федерацији БиХ представници завичајних и борачких удружења и други уважени гости.

У Београду, 8. децембар  2019. године

                                                                                                          Информативна служба

                                                                                                          Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар