Линта у посјети амбасади Србије у Скопљу

Линта и Марковић у посјети амбасади Србије у Скопљу – разговарао о положају Срба у Македонији

У понедељак 17. септембра 2018. године амбасадорка Србије у Скопљу Душанка Дивјак Томић уприличила је састанак са предсједником Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодрагом Линтом и чланом Одбора Александром Марковићем. Састанку су присуствовали савјетник Зоран Ковачевић и шеф Конзуларног одјељења Александра Ђурица.

Након састанка Миодраг Линта је изјавио да држава Србија треба да предузме четири конкретне радње које би умногоме помогле српски народ у Македонији.

– Потребно је да српска страна ратификује Споразум о образовању који је потписан 2015. године – рекао је Линта и објаснио да би Србија и Македонија сваке године, по принципу реципроцитета, понудили одређен број стипендија, подстицали непосредну сарадњу образовних установа, размену професора и размену искустава о реформама система образовања.

– Неопходно је што прије формирати мјешовиту комисију и тиме испунити предуслове из Споразума о заштити српске националне мањине у Македонији који је потписан још 2004. године у вријеме фукционисања државне заједнице Србије и Црне Горе – рекао је Линта оцјењујући да би се на тај начин максимално подигао ниво правне заштите српске националне мањине, као и развој њиховог националног, културног, језичког и вјерског идентитета.

– Треба омогућити довршетак градње Српске куће у Кучевиштву. До сада је завршено око 80 % посла, али да би обезбиједили сигурну будућност неопходно је да се укњижи као власништво Амбасаде Србије у Македонији и на тај начин буде заувијек у функцији српског народа – рекао је Линта и на крају се осврнуо на најболније – питање српског држављанства.

– Неопходно је да се либерализује поступак српског држављанства и то не само према припадницима српског народа у Македонији, него и према припадницима већинског народа који имају жељу да буду држављани Србије – рекао је Линта и објаснио да због садашњих превеликих административних захтјева многи појединци дођу до ћорсокака и одустану.

– На тај начин сама држава Србија пуно губи, док припадницима српског народа често не преостаје ништа друго него да полако нестају у процесу асимилације – рекао је Линта и додао да се овај проблем односи на готово све припаднике српске заједнице у земљама региона, што је још већи разлог да се у најкраћем временском року овај проблем системски ријеши.

Нема коментара

Напишите коментар