Ђуру Ћетковића

Линта у Скупштини разговарао са новим предсједником Савеза Срба Француске Ђуром Ћетковићем

Миодраг Линта, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије, 25. октобра 2018. године примиo je Ђуру Ћетковића, новог предсједника Савеза Срба Француске.

Господин Ћетковић информисао је предсједника Одбора о досадашњим активностима Савеза као кровне организације у Француској и најавио активности планиране за наредну годину. Савез интензивно ради и има преко 10.000 чланова и сваке године организује манифестацију Дани српске културе (у сарадњи са Амбасадом Републике Србије), Светосавски бал и прославу Видовдана.

На прослави побједе у Првом свјетском рату 11. новембра у Паризу поставља се велика изложба пред Палатом инвалида, где ће се одржати централни догађај коме ће присуствовати предсједници 25 држава. Најавио је да је један од главних експоната мала парна локомотива која се користила на пругама Солунског фронта за превоз муниције (од 1951. године власништво Жељезничког музеја Србије), која ће захваљујући ангажовању наших сугађана у Француској бити представљена свијету.

У наставку разговора господин Ћетковић указао је на велико ангажовање наше двије посланице у Парламенту Француске Живке Парк и Лилиане Танги које се залажу за српске интересе. Такође, захваљујући лобирању Савеза Срба Француске и одличним контактима са члановима организације Кредо (CHREDO – организације за заштиту хришћана на блиском истоку) наредног прољећа планира се посјета делегације Косову, за чију реализацију би била значајна подршка Одбора за дијаспору и Србе у региону, како би делегацију организације Кредо примили високи званичници Народне скупштине.

Такође, наредне године Савез Срба Француске обиљежиће у градској кући у Паризу 800 година од аутокефалности Српске православне цркве, а позив на свечаност ће бити упућен Одбору.

Миодраг Линта се захвалио господину Ћетковићу на исцрпним информацијама и истакао да ће се заложити за интензивирање сарадње Одбора са Савезом Срба у Француској. Он је рекао да ће Одбор за дијаспору и Србе у региону, у границама својих могућности, пружити помоћ и подршку Савезу Срба у Франсуској.

Информативна служба
Одбора за дијаспору и Србе у региону

Нема коментара

Напишите коментар