Линта: Усташке снаге брутално физичке напале Србе у селима Уздоље и Ђеврске код Книна

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта истиче да су се у сриједу навече у Хрватској десила још два физичка напада из мржње на Србе.

Усташке снаге, које су чинили 20-так мушкараца са фантомкама на глави и палицама, брутално су физички напали Србе у кафићу Петко у селу Уздоље код Книна који су мирно гледали утакмицу Црвене звезде са Јанг Бојсом. Током бруталног физичког напада усташе су узвикивали „Јел се Звезда овдје гледа, мајку вам јебем четничку, све ћемо вас побити“. Такође, усташке снаге су исте вечери дивљачки демолирале кафић Тера у Ђеврскама код Книна и вређали и физички напали власника кафића и присутне Србе уз повике „Четници“, „Срби“, „Слушате ли Томпсона?“ и претећи „Опет ћете бјежати у колони, тракторима“.

У питању су два у низу злочина из мржње према Србима којим усташке снаге шаљу јасну поруку да преостали Срби нису пожељни у Хрватској и да им је најбоље да се иселе или асимилују. Скандалозно и срамно је саопштење хрватске полиције у коме стоји  да се наведени злочини из мржње квалификују као кривично дјело насилничког понашања, наношење физичких повреда и оштећења туђе ствари.

Линта наглашава да за два физичка напада из мржње на Србе искључиву одоговорност сноси актуелна власт у Хрватској која води проусташку политику. Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и Влада Хрватске на челу са премијером Андрејом Пленковићем с једне стране активно раде на рехабилитацији геноцидне НДХ и усташтва, а с друге стране заступају усташку тезу да су Србија и крајишки Срби тобоже извршили агресију на Хрватску. То показује да се Хрватска није суочила са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу и да није одустала од концепта стварања етнички чисте Велике Хрватске без Срба.

Поред тога, хрватска полиција и правосуђе бројне физичке и вербалне нападе на Србе и бројне манифестације усташтва у претходном периоду никада нису оквалификовали као злочин из мржње, нити су организатори и починиоци тих напада били кажњени.  Линта тражи од делегације Европске комисије и амбасада САД, Њемачке, Велике Британије и других у Загребу да јавно најстроже осуде физичке нападе на Србе и захтјевају од хрватске власти да пронађу и најстроже казне организаторе и починиоце.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар