Линта: Узурпација српске земље и притисци на Србе у личком селу Велика Попина и шире

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да откада је у Хрватској ступио на снагу Закон о новчаним потицајима и накнадама у пољопривреди и рибарству, за многе Србе повратнике који се баве пољопривредном производњом почели су проблеми.
Крупни сточари у спрези са одређеним политичарима и појединцима у локалу почели су закупљивати државне пашњаке, а у пракси су запосједали са својом стоком туђе напуштене приватне земљишне површине и ширили се правећи проблеме српским повратницима који се бави узгојем стоке. Једно од бројних села које има наведени проблем јесте и Велика Попина на подручју општине Грачац.

Линта  наводи према доступним информацијама да је Хрват К.Г. из Дрниша почео прије неколико година да довози око 200 крава на Пусто поље (1100 м надморске висине) које се налази изнад Велике Попине. Наведеном власнику из Дрниша држава је обезбедила терен да направи огромну шталу у засеоку Горњи Лабуси. У посљедње вријеме ангажовао је чобанина хрватске националности Ј.И. из Ловинца, који је почетком марта ове године почео правити проблеме појединим мјештанима српске националности нападајући их у њиховим двориштима уз пријетње и псовке. Затим је почео да спречава пролаз на путу лицима из општине Грачац који се кренули у обилазак угрожених Срба који живе у страху и неизвјесности.

Линта изражава огорчење чињеницом да полиција у Грачацу није предузела конкретне мјере да се српским повратнциима обезбеди мир и сигурност већ се све завршило на декларативном упозорењу наведеном чобанину да не смије долазити ни у вербални, ни у физички контакт са локланим Србима. Слична ситуација је и у сусједном селу Зрмања.  Такође, локална власт  је омогућила да поједине ливаде у Великој Попини чији су власници Срби, без њихове сагласности,  буду уписане у потицај једној фирми из Сплита која се не бави пољопривредом, већ трговином. Јасно је да се ради о грубом и планском кршењу људских права Срба уз активну или прећутну сагласност хрватске државе. Линта позива Делегацију Европске уније у Загребу да тражи од Владе Хрватске да поштује људска права Срба у селу Велика Попина и шире и да се зауставе притисци и узурпација српске земље.

Београду, 21. април 2021. године.

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                  Савеза Срба из региона

 

 

Нема коментара

Напишите коментар