АКТУЕЛНО:

Линта: Велики допринос пречанских Срба побједи српске војске у Првом свјетском рату

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да су пречански Срби, као добровољци, дали огроман допрнос побједи српске војске у Првом свјетском рату што се често занемарује и минимизира у јавности. Пречански Срби су имали велику улогу у одбрани Београда 1915. године, бици на Кајмакчалану 1916. године, пробоју Солунског фронта 1918. године као и у многим другим оружаним борбама.

 

Добровољци су у највећој мјери били Срби родом са подручја данашње Хрватске, Босне и Херцеговине и АП Војводина који су били аустроугарски држављани. Они су били или печалбари из Америке и других државама или војни пребјези из Аутро-угарске војске или ратни заробљеници у Италији, Русији и Србији који су се опредијелили да се боре на страни Краљевине Србије. Она је за њих била отаџбина коју прије тога никада нису видјели. Међу добровољцима је било и Срба са подручја Црне Горе.

 

Пречански Срби су за вријеме рата као аустроугарски држављани жртвовали своје животе и пријављивали се у српску војску као добровољци, знајући да ће сносити тешке посљедице у случају заробљавања, као и њихове породице. Као аустроугарски држављани у случају заробљавања чекао их је пријеки суд који их је судио на смрт, имовина им је конфискована а њихове породице су одвођене у логоре. Послије окупације Србије 1915. добровољци Срби из Аустроугарске постали су једини извор допуне српске војске на Солунском фронту који је отворен прољећа 1916. године.

 

У пробоју Солунског фронта 15.-17. септембра 1918. године, као и у завршним операцијама ослобођења, учествовала је српска војска са око 140.000 српских војника, међу којима је, према подацима појединих истраживача, било више од 75.000 добровољаца изван Краљевине Србије односно Срба пречана у највећој мјери и мањи број Срба из Црне Горе. Од тога броја више од 50.000 добровољаца су били прекодрински Срби. Дакле, наведени подаци показују да су пречански Срби чинили већину српске војске током пробоја Солунског фронта и ослобођења Србије.

 

Важно је нагласити чињеницу да масовно учешће Срба из тадашње Аустроугарске у српској војсци у Првом свјетском рату представља врхунац идеје националног уједињења српског народа.

 

У Београду, 17. септембар 2022. Године

 

Информативна служба

Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар