Линта: Злочин у селу Сердари код Котор Вароши с циљем да се униште Срби

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да је прије 30 година у селу Сердари код Котор Вароши почињен један од најсвирепијих злочина над српским цивилима у Одбрамбено-отаџбинском рату. Злочин у Сердарима починили су 17. септембра 1992. године припадници муслиманско-хрватских војних формација и представља један у низу злочина над Србима с циљем њиховог уништења. Tом приликом је убијено 16 српских цивила, од којих двоје дјеце, а једна трудна жена је тешко рањена, али је успјела да преживи.

Пред Судом БиХ вођен је кривични поступак против свега тројице бивших припадника муслиманских јединица од којих је један осуђен на 11 година а двојица су ослобођени. У питању је један од многих доказа да правосуђе БиХ није независно и непристрасно већ је у функцији муслиманске ратне политике с циљем да се оправда лажни наратив да су Срби агресори и злочинци а Муслимани жртве и ослободиоци. Тужилаштво за ратне злочине у Београду треба подигне оптужнице против одговорних за овај али и за многе друге злочине против Срба на подручју БиХ.

Линта је рекао да српски народ неће никада заборавити жртве у селу Сердари. Годишњица злочина треба да служи као подсјећање да се тражи правда за жртве процесуирањем одговорних, да се боримо за истину и да се подрже преживјели чланови породица. Није могуће говорити о помирењу без кажњавања наредбодаваца и починиоца злочина над Србима и једнаког поштовања свих жртава без обзира на националну и вјерску припадност.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар