АКТУЕЛНО:

Линта: Тужилаштво у Београду да покрене поступак за убиство Душана Тривунчића из Јасеновца

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта захтјева од српског Тужилаштва за ратне злочине да покрене кривични поступак за свирепо убиство посланика у Хрватском сабору Душана Тривунчића које се десило прије 31 годину.  Душан Тривунчић био је угледни Србин из Јасеновца који је био цијењен и поштован у локалној заједници и шире. На вишестраначким изборима у прољеће 1990. године изабран је за посланика испред листе СКХ-СДП које је тада водио Ивица Рачан. Једини разлог због чега је убијен јесте што је био Србин. Циљ ликвидације Душана Тривунчића био је да се додатно застраше преостали Срби у Јасеновцу, Новској и шире и да им се пошаље злокобна порука да им нема живота у Туђмановој Хрватској. Његово убиство је додатно продубило страх међу преосталим Србима и покренуло завршни талас присилног исељавања српског народа из наведених крајева.

Према исповјести супруге и кћерке наоружана лица су одвела Душана Тривунчића из породичне куће у Јасеновцу 17. септембра 1991. године. Претресли су кућу тражећи оружје, ставили му лисице на руке и одвезли га у непознатом правцу. Сутрадан 18. септембра његово беживотно тијело пронађено је у шуми Зеленика поред аутопута Загреб-Београд. Према сазнањима до којих је дошла породица, Душана Тривунчића су одвели и ликвидирали припадници ХОС-а. На основу налаза о узроку и начину смрти јасно се може закључити да су га убице прво брутално мучиле а затим су испалили у њега 7-8 хитаца. Мишљење љекара-вјештака је да је Душан Тривунчић умро насилном смрћу, а да су узрок смрти прострелне ране на грудном кошу и глави.

Линта истиче да правосуђе Хрватскe није учило ништа у претходних више од три деценије да се пронађу, ухапсе и адекватно казне налогодавци и починиоци овог монструозног злочина, као и многих других ратних злочина над Србима. Иако су познате околности, као и имена људи који су га одвели у бијелом комбију,  Државно тужилаштво и даље није отворило званичну истрагу а камоли подигло оптужнцу за убиство Душана Тривунчића.  Важно је нагласити да је Државно тужилаштво у Загребу, а раније у Сиску, систематски опструисало дуги низ година иницијативе и приједлоге чланова породице, као и информације о именима убица.

Многе чињенице јасно потврђују да хрватско правосуђе није независно, непристрасно и професионално већ је у функцији оправдања Туђманове ратне политике чији је циљ био стварање етнички чисте хрватске државе без или са што мање Срба. У Хрватској се убице Душана Тривунчића и многих других Срба слободно шећу, одају им се почасти на разне начине и додјељују висока одликовања а страдали Срби се прешућују и ниподаштавају.

У Београду, 18. септембар 2022. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар