АКТУЕЛНО:

Линта одржао састанак са корисницима социјалног становања u Ср. Митровици, улица Марсилијева 20 Б

Предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта одржао је у понедјељак 19. септембра састанак са породицама прогнаних лица и домаћег становништва који живе у Сремској Митровици, улица Марсилијева 20 Б.  Зграда је усељена 2010. године и има 34 стана. У згради живе 21 прогнаничка породица из Хрватске и Федерације БиХ, три прогнаничке породице са Косова и Метохије и осам породица из реда домаћег становништва, а два стана су празна због смрти корисника.

Наведене прогнаничке  породице су  информисале Линту да се суочавају са двије групе проблема: прво, немају право откупа станова као што имају остале прогнаничке породице. Присутни на састанку су изразили своје огорчење и незадовољство јер су дискриминисани у односу на друге прогнаничке породице које имају право откупа станова по Закону о избјеглицама за разлику од њих; друго, бројни недостаци у згради се не рјешавају од стране локалне самоуправе (прокишњава кров на првој ламели, велика влажност у становима у приземљу, ходници и заједничка просторија од усељења нису окречени, улазна врата у ламели два нису исправна готово од усељења и др.)

Линта је рекао присутнима на састанку да ће,  након избора нове Владе, упутити писмо премијерки Брнабић и тражиће да Влада донесе Уредбу или Закључак којим ће више стотина прогнаничких породица, које су добиле станове кроз пројекат „Социјално становање у заштићеним условима“ у 20-так општина и градова, коначно добити право откупа станова по истим условима који важе и за остале прогнаничке породице. Бориће се да и породице домаћег становништва које живе у истој згради добију право откупа да се не би правиле подјеле међу станарима.

Има низ локалних самоуправа у којима су изграђени станови кроз наведени пројекат: Београд, Ниш, Сремска Митровица, Жабари, Мало Црниће, Шабац, Лозница, Сомбор, Темерин, Топола, Краљево, Ириг и др.

Такође, Линта је рекао присутнима на састанку да ће упутити писмо Градоначелници Сремске Митровице Светлани Миловановић и тражити да надлежне градске службе у разумном временском року ријеше наведене проблеме везано за зграду.

У Сремској Митровици, 19. септембар 2022. године

Информативна служба

Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар