АКТУЕЛНО:

Липљан: Обиљежене 22 године од масакра српских жеталаца

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је данас да 22 године зјапи отворена рана на срцу породица, српског народа и државе Србије због страшног злочина и масакра који се десио у Старом Грацку над 14 српских жетелаца, међу којима је било једно дијете.

– Још траје „жетва“ и трајаће све док пред лице правде не буду приведени сви они који су починили овај страшан злочин – истакао је Петковић у Старом Грацку послије парастоса који је у присуству породица, родбине и пријатеља жртава, представника државе Србије и српских институција служио владика рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије.

Петковић је додао да, с обзиром на то да ратни злочини не застаријевају док је свијета и вијека, држава Србија ће инсистирати и тражити да се лицу правде приведу налогодавци и починиоци масакра у Старом Грацку.

Према његовим ријечима, иако су протекле 22 године још нико није пронађен и осуђен за злочин, иако се зна све.

– Еулекс је срамно обуставио истрагу јер наводно нема доказа, иако докази постоје – рекао је Петковић, додајући да је парадокс да они који су убијали Србе у Старом Грацку и свуда по КиМ сада доносе различите резолуције са жељом да српски народ представе као геноцидан и да су српски народ и српска држава злочинци.

Он је подсјетио да је предсједник Србије Александар Вучић недавно у Бриселу покренуо питање несталих и утврђивања одговорности за злочине над Србима „да се коначно утврди истина о страдању српског и не само српског народа, и не само на Косову и Метохији.

– Нека се не усуђују они који покушавају да оптуже српски народ за злочине да се тако понашају јер ми смо овдје страдали и још чекамо правду и задовољење правде – поручио је Петковић, наглашавајући да ће Влада Србије помоћи страдалном Старом Грацку да Срби који су остали и опстали у њему буду вјесници будућности, останка и опстанка српског народа.

Владика Теодосије је у бесједи истакао да је Старо Грацко свједочанство српског страдања и истрајности на светом Косову и Метохији.

– Невине жртве, жетеоци, положили су свој живот, страдали су од руку злочинаца, крвника, оних који не знају за Бога, правду и истину – рекао је владика Теодосије, наглашавајући да је у Старом Грацку почињен невиђен злочин.

Он је додао да је Србима, због тога што носе крст, суђено да страдају, јер је Господ рекао: „Мене су гонили и вас ће гонити“ и ево као што су у Старом Грацку страдали жетеоци – многи су страдали ради крста и ради правде и ради спасења душе.

– Сабрали смо се да служимо помен невиним жртвама како би им Господ примио душе у наручје Аврама – рекао је владика.

Он је истакао да се мора поштовати жртва старограцких жетелаца како би били достојни и истрајни у времену када на Косову и Метохији није лако бити Србин и хришћанин.

Мјештани Старог Грацка у јавном писму су навели да, уз осуду злочина над њиховим најближима, траже од међународне заједнице да открије починиоце злочина, а од државе Србије су затражили да појача притисак на међународну заједницу како би се злочинци пронашли и извели пред лице правде.

– Људи у селу су на прекретници, расељевање се интензивира, јер влада апсолутна незапосленост и зато молимо државу Србију да озбиљно схвати овај наш апел, јер у супротном бићемо сведоци да у Старом Грацку убрзо неће бити српског живља – написали су мјештани.

У Старом Грацку су на данашњи дан током жетве убијени Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Боско Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић.

Извор: РТРС
Нема коментара

Напишите коментар