Маринковић: Срби истином да се боре против лажи о злочинима на Космету

Некадашњи истражни судија и аутор историјског романа „Судија у рату и миру“ Даница Маринковић поручила је да Срби морају инсистирати на истини, јер се једино тако могу борити и доказати злочине које су починили Албанци терористи над Србима на подручју Косова и Метохије, а који се догађају и данас.

Маринковићева је рекла да њена књига може бити и званични документ јер су у њој описани догађаји у којима су учествовали албански сепаратисти и терористи, а у којима су страдали и Срби и Албанци, цивили и полиција.

Она је навела да је ријеч о хронологији догађаја седамдесетих, осамдесетих и деведесетих година прошлог вијека када су албански терористи кренули из засједе, са оружјем, да нападају полицијска возила, отимају цивиле, да их злостављају и убијају, а све с циљем да створе етнички чисто Косово.

– Једино истином, која се заснива на доказима и чињеницама, можемо да се боримо и докажемо злочине које су починили Албанци терористи над Србима на подручју Косова и Метохије, а који и данас трају – рекла је Маринковићева новинарима прије почетка промоције књиге у Бањалуци.

Она је навела да се као судија увијек трудила да утврди истину и чињенице, на основу доказа.

Маринковићева је подсјетила на истину коју је утврдила у случају „Рачак“, односно на чињеницу да се тамо није десио масакр над цивилима, како је то лажно представио тадашњи шеф ОЕБС-а на Космету Вилијам Вокер, него да је то била антитерористичка акција коју је извела српска полиција и да су погинули терористи.

– Са том истином сам се као сведок појавила у Хагу и свједочила у поступку против Слободана Милошевића и српских генерала којима се на терет стављао случај „Рачак“. Послије мог свједочења и изношења истине, поткрепљене доказима и утврђеним чињеницама на лицу мјеста, ниједан од њих није осуђен – рекла је Маринковићева.

Предсједник Удружења грађана косовскомитровачког округа са сједиштем у Београду Радомир Ројевић рекао је да ова књига најбоље осликава како су западни медији пласирали лажи крајем прошлог вијека да су Албанци били угрожени на Косову и Метохији.

– Већ дужи низ година покушавамо да демонтирамо све те лажи које су, осим западних медија, пласирали и западни ментори албанских терориста. Те лажи су пласирали управо људи за које је у свету било доказано да су производили ратове, као што је Вилијам Вокер, ратни профитер – навео је Ројевић.

Предсједник бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов истакао је да је циљ промоције књиге да се широј јавности покаже истина коју је у њој приказала Максимовићева као једини свједок који има службено записане извјештаје шта се догодило у Рачку.

– Елементи из ове књиге треба да буду у школским уџбенцима у Републици Српској и Србији, да се види како је једна агресија преседан у свијету, односно да су НАТО снаге бомбардовале суверену државу само на основу извјештаја тадашњег шефа мисије ОЕБС-а Вилијама Вокера, који је био измишљен – рекао је Арлов.

Промоцији у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске присуствовали су и савјетник предсједника Српске Марко Ромић, министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић, те предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар