Милуновић: План о стварању „босанске нације“ и данас присутан

Министaр рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је добојски логор формиран због намјере Аустроугарске да затре национални идентитет српског народа и формира „босанску нацију“, те да је план о стварању такве нације и данас присутан.

„Аустроугасрка власт је на данашњи дан прије 105 године у Добоју формирала први концентрациони логор у модерној Европи 20. вијека кроз који је прошао 45.791 логораш и који је био намијењен искључиво за Србе“, подсјетио је Милуновић.

Он је навео да су Аустроугари покренули етничко чишћење уз ријеку Дрину с намјером да у тај празан простор населе несрпско становиштво, а Србе са тог подручја интернирају у овај логор, а касније и у друге концентрационе логоре.

Милуновић је прецизирао да је кроз добојски логор прошао 45.791 логораш, од чега је 33.699 са подручја БиХ, а остали из Србије и Црне Горе.

Он је навео да је план асимилације Срба и стварање „босанске нације“ и данас присутан.

„То је видљиво на многим нивоима гдје се покушавају централизовати многа овлашћења која има Република Српска и довести до унитарне и централизоване БиХ, у намјери да се Србима покуша укинути етнички, културни, вјерски и политички идентитет“, изјавио је Милуновић.

Милуновић је указао на постојање таквих намјера и да је Република Српска једини оквир у коме Срби на овим подручјима могу бити слободни.

Вијенце на споменик „Добојски логор 1915-1917“, који се налази на мјесту некадашњег логора у непосредној близини садашње жељезничке станице, у име институција Републике Српске положили су министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић и посланик у Народној скупштини Српске Срђан Тодоровић.

Вијенце је положила и делегација Tрећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, Генералног конзулата амбасаде Републике Србије у Бањалуци, руководства града Добоја, те удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Делегације су претходно положиле вијенце код Спомен-костурнице у добојском Саборном храму Светих апостола Петра и Павла, а свештенство добојског Архијерејског намјесништва служило парастос за страдале.

Према подацима из књиге „Добојски логор“ аутора Душана Паравца, писане на основу црквених докумената и изјава преживјелих логораша, аустроугарски логор био је на простору садашње добојске жељезничке станице, а заробљени Срби били су смјештени у дрвеним баракама, у којима су претходно угинули коњи аустроугарске војске од заразне болести сакагије.

Логор је основан 27. децембра 1915. године и био је у функцији до 5. јула 1917. године.

У помен жртвама добојског логора Српска православна црква је у септембру 1938. године објавила књигу „Споменица 1915-1917“ и у порти добојског Саборног храма Светих апостола Петра и Павла освештала изграђену Спомен-костурницу, у којој се налазе ексхумирани посмртни остаци око 12.000 жртава аустроугарског логора.

Обиљежавање 105 године од интернације Срба у добојски логор организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традицијa ослободилачких ратова.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар