f1

Миодраг Линта примио у Скупштини Србије Милана Бусића из мјеста Старо Село у Хрватској

Замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта примио је у петак 23. септембра у Народној скупштини Републике Србије припадника српске националности Милана Бусића, који живи у мјесту Старо Село, општина Топуско, у Хрватској. Главни разлог пријема јесте чињеница да је Милан Бусић више од мјесец дана изложен дискриминаторском односу од стране појединих службеника полицијске станице у Вргинмосту, укључујући и замјеника начелника, као и позивима на линч и пријетњама смрћу на проусташком порталу Хрватског ослободилачког покрета, као и на другим порталима и разним профилима на фејсбуку. Наиме, њему се ставља на терет да је 19. августа на прослави хришћанског празника Преображење у мјесту Рујевац, код Двора на Уни, нарушавао јавни ред и мир јер је носио мајицу на којој се налазила српска застава и српски грб.

Два дана касније Милан Бусић је позван у полицијску станицу Вргинмост гдје га је испитивала полицијска службеница Катица Федербар, за чије методе каже да су више личиле на гестаповске него на нормалне за једну уређену државу. Том приликом Катица Федербар га је оптуживала да је носио четничка обиљежја и ширио четништво а затим му отворено пријетила наглашавајући да је њен дјед био усташа и да су сви Хрвати „За дом спремни“. На другом испитивању, неколико дана касније, тројица полицијских службеника, међу којима је био замјеник начелника полицијске станице Вргинмост, су се на исти гестаповски начин односили према Милану Бусићу и том приликом му говорили да је Миодраг Линта главни организатор и финансијер четништва у Хрватској. За оваково понашање полицијских службеника директну одговорност сноси начелник полицијске станице у Вргинмосту Велимир Хорватин. Бусић је огорчен двоструким аршинима хрватске полиције јер ношење мајица са обиљежјима других држава (Њемачка, Италија, САД, БиХ и др.) не представља никакав проблем већ само ако се носе мајице и капе са обиљежјима Србије. Иако је пуштен након испитивања, Милан Бусић свакодневно трпи притиске полиције и пријетње смрћу и као самохрани отац стрeпи за свој и живот своје породице.

Миодраг Линта је најоштрије осудио незаконито понашање дијела хрватске полиције и дао пуну подршку Милану Бусићу и његовој борби за истину и правду и право да слободно изражава свој национални идентитет. Линта је рекао да ће о садржају разговора обавијестити Министарства унутрашњих и спољних послова Србије и затражити да се са званичним Загребом покрене разговор с циљем да се обустави незаконити поступак против Милана Бусића. Милан Бусић тражи да хрватска полиција престане да долази његовој кући и да му убудуће обавијести шаље путем поште; да се суспендују и казне полицијска службеница Катица Федербар и тројица полицијских службеника који су га испитивали на гестаповски начин; да му се Министарство унутрашњих послова Хрватске јавно извини због шиканирања од стране њених појединих службеника. У супротном, Милан Бусић је изразио своју одлучност да се за истину и правду настави борити судским путем пред хрватским правосуђем. У том случају очекује подршку Делегације Европске уније и других међународних организација у Хрватској, своје матичне државе Србије, српских организација у Хрватској на челу са Српским народним вијећем, тројице српских посланика у Хрватском сабору и завичајних удружења.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“3958″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1474644424448″]

 

Нема коментара

Напишите коментар