romanija

На Јахорини одржана конференција „Срби у региону – положај и перспективе“

У организацији Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ и Српског националног савјета Црне Горе на Јахорини је 8. и 9. октобра одржана Трећа конференција „Срби у региону – положај и перспективе“. Конференцији су присуствовали представници српског удружења „Морача – Розафа“ из Скадра (Албанија), на челу са Павлом Брајовићем, Савеза Срба из Македоније на челу са Горданом Јовић Стојковски, Самоуправе Срба у Мађарској на челу са Љубомиром Алексовим, Савеза српских друштава из Словеније на челу са Биљаном Жикић и Николом Тодоровићем, Савеза Срба из Румуније на челу са Славомиром Гвозденовићем и Огњеном Крстићем, Српског националног савјета Црне Горе на челу са Момчилом Вуксановићем, Срба из Сремско-барањске области (Хрватска) на челу са замеником градоначелника Вуковара Срђаном Милаковићем и Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ на челу са Момчилом Крајишником.

Конференцији су присуствовали савјетник предсједника Владе Србије Владимир Божовић; предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Иван Костић; замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта; представници Управе за дијаспору и Србе у региону Вукман Кривокућа и Симон Ђуретић. Конференцији су присуствовали и представници неколико удружења из Србије тј. Друштва српских домаћина, Српског удружења „Ћирилица“, Удружења Срба из Хрватске и Српског народног покрета „Светозар Милетић“. Међу присутнима били су и представници Удружења „Избор је наш“ из Републике Српске. Скупу ће присуствовао и један број истакнутих интелектуалаца који су својим активностима препознати као досљедни заштитници српског националног и културног идентитета.

На конференцији је заједнички констатовано да је положај преосталих Срба у Хрватској и Федерацији БиХ веома лош и да се њихова права свакодневно крше. Такође, положај Срба у Црној Гори, Словенији, Македонији и Албанији је тежак посебно у области образовања, културе и службене употреба српског језика и ћирилице. Једино малобројни Срби у Мађарској и Румунији могу да несметано остварују своја национална права. Договорено је да организатори конференције формулишу закључке у наредних неколико дана и пошаљу их свим учесницима. Након њиховог усвајања изабрана делегација са конференције упознала би највише представнике Србије и Републике Српске са закључцима и тражила подршку за њихову реализацију. Такође, на приједлог Миодрага Линте договорено је да се слиједећа конференција представника Срба у региону одржи у априлу слиједеће године у Скупштини Србије у организацији Одбора за дијаспору и Србе у региону.

Учесници Конференције су посјетили Војничко спомен-гробље „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу, гдје су положили вијенац на централни крст у овом светом простору, гдје је сахрањено 970 српских бораца са простора Сарајевско – романијске регије. Просјек старости је 37 година. Најмлађи је имао 15, а најстарији 74 године. Шест породица је сахранило по три, а 36 по два сина. Протојереј Младен Видаковић служио је помен погинилим српским јунацима. Присутне је поздравио предсједник Скупштине општине Соколац Данко Вучетић, који је подсјетио на огромне жртве српског народа на подручју Сарајевско – романијске регије у борби за стварање Републике Српске. „Мали Зејтинлик“ је настао послије великог и стравичног егзодуса Срба из Сарајева, након потписивања Дејтонског мировног споразума. Сарајевски Срби, посебно они који су у Одбрамбено-отаџбинском рату изгубили своје најмилије, жељели су да их сахране на овом простору.

Учесници Конференције посјетили су и манастир Соколицу који се налази код Сокоца на  Романији. Зидови манастирског храма су обложени спомен-плочама на којима су исписана имена 4.000 погинулих српских борацa Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске. На спомен-плочама се налазе и имена солунских добровољаца, бораца Романијског корпуса Југословенске Војске у Отаџбини и њихових јатака, као и имена српских хајдука са подручја Сарајевско-романијске регије. Између осталих, уклесано је и име Старине Новака. У порти цркве се налази капела посвећена светом Петру Зимоњићу.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“4071″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1476123324491″]
Нема коментара

Напишите коментар