ОБИЉЕЖЕН ДАН БИЛЕЋКЕ БРИГАДЕ ВРС

Служењем парастоса погинулим борцима Билећке бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ у Цркви Светог Василија Острошког у Билећи данас је обиљежен Дан те бригаде.

Ратни командант Билећке бригаде пуковник Обрад Вучковић рекао је на свечаности у Билећи да никада не треба заборавити борце који су пали у борби за свој народ на бројним ратиштима.

Вучковић је рекао да погинули борци никада не смију да буду заборављени. „Жеља нам је да се стигне до патриотских емоција наших насљедника, наше омладине, а то би требала да буде обавеза родитеља, професора и власти“, истакао је Вучковић.

Он је подсјетио да је током претходног рата, 24. мај 1992. године, био један од најкритичнијих дана за источну Херцеговину, јер је тога дана ЈНА напустила положаје, а остало је отворено око 30 километара фронта.

Због тога је, подсјетио је он, формирана билећка бригада, која је зауставила надирање Хрватске војске према Љубињу, Требињу, Берковићима и Билећи.

„Та бригада била је састављена од батаљона из Љубиња и Берковића, а главни дио је чинио батаљон из Билеће. Бранили смо територију од Поповог поља преко Билеће, Берковића и Љубиња. Сви припадници јединице једнако су славно проносили њено име, без обзира на мјесто из кога су долазили“, нагласио је Вучковић.

Ратни начелник општине Билећа Милорад Вујовић истакао је да је Билећка бригада била сигуран браник ове територије и народа.

„Биле су суморне прогнозе, али смо сачували троугао који смо бранили. Сачувана је територија Билеће, Гацка и Невесиња“, рекао је Вујовић, сјећајући се подвига који су ти борци направили прије 29 година.

После служења парастоса, чланови Одбора за обиљежавање Дана Билећке бригаде Војске Републике Српске, положили су вијенац на Споменик погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата испред Храма Светог Саве у Билећи.

Извор: Срна

Нема коментара

Напишите коментар