Обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије

Дан одбране Сарајевско-романијске регије обиљежен је у Палама служењем парастоса у Цркви Успења Пресвете Богородице и полагањем вијенаца на Централни споменик погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата.

Вијенац су положили предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић.

Почаст погинулим борцима одали су и положили цвијеће код споменика и делегација Народне скупштине Српске, српски представници у заједничким институцијама, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, руководства локалних заједница, представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те Трећег пјешадијског (Република Српска) пука.

– Ми који представљамо институције Републике Српске, неко данас, неко у будућности, имамо обавезу да овакве датуме и херојске подвиге српских бораца, обиљежавамо и сјећамо се и наредних 100 година – рекао је Вишковић.

Више од 4.000 бораца који су дали живот у одбрани ове регије никада не смију бити заборављени, поручио је ресорни министар Душко Милуновић.

Српске јединице сачувале су територију у Сарајевско-романијској области, а потписивањем Дејтонског споразума, Срби су морали да напусте општине Илијаш, Вогошћа, Грбавица, Илиџа, Рајловац и Хаџићи.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар