АКТУЕЛНО:

Обиљежена 81 година од убиства Срба у Бијелом Потоку

Сваке године, другог дана Васкрса, обиљежава се страдање 54 српска цивила, који су на Васкршњи понедјељак 1942. године убијени у усташком покољу у бањалучком насељу Бијели Поток. Потомци жртава кажу, њихове најмилије су прије 81.године убиле комшије Хрвати, а о свирепости злочина за који нико није одговарао најбоље свједоче жене и дјеца, који су убијени само зато што су били православни.

81 годину брда у Бијелом Потоку нијемо свједоче о свирепом усташком злочину за који нико није одговорао. Другог дана Васкрса 5. априла 1942. прво су дошли до породице Вујасиновић, коју су убили без испаљеног метка. Послије су убили и Богојевиће, а онда Милинковиће, њих 31.

– Брата од годину дана су заклали, одсјекли су му главу – од годину дана. Шта је дијете било криво? Овдје ми је заклана сестра од 20 година која је молила усташу да је не убије, али он је узео пушку и ударио је кундаком у прса. Она је пала и он ју је заклао – каже Бранко Милинковић предсједник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора Бијели Поток.

Дошли су да нам честитају Васкрс и кажу да не бринемо. То су биле наше комшије Хрвати из насеља Дебељаци, каже Брацо Адамовић, којем су усташе убиле 13 чланова породице.

– Ујутро на Васкрс затекли су већином дјецу и жене, остали стари су били код стоке и спремали се за васкршњи ручак, ко се нашао тога су и убили. О томе се послије није причало. Ја сам ишао у шоклу у Дебељаке и ни у једним књигама не пише о покољу, ни о чему се није смјело причати, а све због братства и јединства, а ко је год причао завршио је на суду – навео је Адамовић.

Уочи сваког великог празника Србин служи парастос. Свако црвено слово у календару крвљу је писано – поручено је на обиљежавању годишњице од злочина у Бијелом Потоку. Заборавити се не смије да су у свега неколико сати, без испаљеног метка – ножевима, крамповима, маљевима, усташе мучки убиле 54-оро Срба.

– Нема периода у било ком периоду 20 вијека да наш народ није морао да пролази највећа могућа страдања, од Првог, Другог вјетског рата, па и ево посљедњег одбрамбено отаџбинског и да није било подвига и жртве нашег народа данас не бисмо били своји на своме – рекао је Драшко Станивуковић градоначелник Бањалуке.

Предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић поручио је да су ово врло важни догађаји којима се шаљу поруке нашег мира.

– Али, исто тако да не смијемо да заборавимо све жртве из било ког рата, поготово када се ради о невиним жртвама – додао је он.

Невине жртве су сачуване од заборава 2002. изградњом споменика у Бијелом Потоку уз помоћ власти града Бањалука, и од тада сваке године се организује парастос и полагање вијенаца на ово спомен- обиљежје.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар