Обиљежено 29 година од формирања Илиџанске гарде

Некадашњи припадници Српске гарде Илиџа и породице њихових погинулих и преминулих сабораца обиљежили су данас 29 година од формирања ове елитне јединице Војске Републике Српске.

Тим поводом служен је парастос за погинуле и умрле борце Српске гарде Илиџа у цркви Светог Василија Острошког на Вељинама.

Старјешина Српске гарде Илиџа Мирослав Лучић подсјетио је да је ова јединица формирана 1. октобра 1992. године у оквиру Илиџанске бригаде и да је била је намијењена првенствено за одбрану Српске Илиџе и српског народа на том простору.

„Гарда је била састављена од бораца који су се показали као храбри момци, спремни да помогну свом народу, да га зашите“, рекао је Лучић новинарима и додао да је ова јединица учестовала у многим биткама на сарајевском ратишту, при чему је 19 њених припадника изгубило живот.

Лучић је навео да већи дио преживјелих припадника Српске гарде Илиџа сада живи у Источном Сарајеву, али да су се многи раселили и живе у Србији или широм свијета.

Према његовим ријечима, годишњица формирања Гарде повод је за окупљање преживјелих припадника јединице и сјећање на погинуле саборце, дружење са њиховим породицама, те евоцирање успомена.

„На овај начин показујемо да смо још овдје и да се и даље, сваки на свој начин, боримо за нашу Илиџу и наш град. Мислим да ће тако бити и убудуће“, додао је Лучић.

Он је изразио жаљење што због биолошких процеса из године у годину има све мање присутних и што се поједине породице некадашњих припадника Српске гарде Илиџа гасе.

„Али ми смо ту и настојаћемо да и наредних година обиљежавамо овај дан са поносом, јер српски народ Илиџе и Источног Сарајева може да се поноси јунацима који су били припадници Српске гарде Илиџа“, поручио је Лучић.

Предсједник борачке организације „Илиџански борац“ из Источне Илиџе Горан Шеховац истакао је да је Гарда била елитна јединица Илиџанске бригаде, скуп младости од 19 и 20 година и додао да се не смију заборавити жртве дате за одбрану Илиџе, која је потписивањем Дејтонског споразума припала Федерацији БиХ.

Кроз Српску гарду Илиџа прошло је око 150 бораца, њих 19 је дало живот за Републику Српску, а неки су преминули послије рата од посљедица рањавања.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар