Обиљежено 80 година од страдања Срба у Дракулићу, Мотикама и Шарговцу

Прошло је 80 година од страдања више од 2.300 Срба које су 1942. године усташе свирепо побиле у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац.

Припадници фашистичке НДХ су 7. фебруара 1942. године, у само једном дану, на свиреп начин без испаљеног метка убиле су невине српске цивиле у селима Дракулић, Мотике и Шарговац те у руднику Раковац, међу којима више од 550 дјеце.

У Цркви Светог великомученика Георгија јутрос је служена литургија у оквиру обиљежавања годишњице покоља више од 2.300 Срба, које су убиле усташе у овом и околним селима.

Литургији су присуствовали потомци жртава усташког покоља, посланици у Народној скупштини Републике Српске и Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, представници удружења проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, те становници Дракулића и околних села.

Након литургије служен је помен за убијене Србе код Спомен Костурнице у Дракулићу.

Помену је присуствовао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је истакао да ће о овом страшном злочину над Србима без испаљеног метка бити снимљен филм.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да се Срби морају сјећати усташких злочина почињених 1942. године у бањалучким насељима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац и да се то пренесе на генерације које долазе.

Подсјетимо, усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и у руднику Раковац, а међу убијенима било је и 551 дијете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног „Тјелесног здруга Анте Павелића“, усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка – сјекирама, ножевима и крамповима.

Сјећати се морамо сваки дан јер народ који се не сјећа своје прошлости, има упитну будућност, поручио је историчар Зоран Пејашиновић.

Преузето са: РТРС

 

Нема коментара

Напишите коментар