Oдговор Mиодрага Линте на лажну оптужбу да је гласао за Закон о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица

Поштовани Крајишници и пријатељи Крајишника,

До мене су дошли дописи представника малог дијела представника избјегличких удружења (Ненад Абрамовић, Јован Вученовић и други) у којима шире лажну и злонамјерну оптужбу да сам тобоже гласао за Закон о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица у суботу 29. фебруара 2020. године. Поменути представници удружења и други појединци наведену лажну оптужбу шире путем друштвених мрежа и слањем мејлова.

Овим путем јавно кажем да је у питању велика лаж и измишљотина с циљем да се компромитујем, облатим и оцрним код  Крајишника као човјек који је јавно критиковао приједлог закона а онда тобоже гласао за његово усвајање. Са пуном одговорношћу тврдим да сам гласао против усвајања Закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица о чему постоје конкретни докази. Главни разлог због чега сам гласао против наведеног закона у цјелини јесте чињеница да није прихваћен мој амандаман којим сам тражио да се свим припадницима војске и полиције Републике Српске Крајине призна ратни стаж за читаво вријеме рата у двоструком трајању, као и остала три амандмана којима сам тражио законско регулисање проблема више категорија Крајишника.

Пуна истина је слиједећа. Према члану 166. Пословника Народна скупштина у дану за гласање прво се усваја приједлог закона у начелу а затим се одлучује о поднијетим аманданима. Након завршеног гласања о аманданима Народна скупштина на крају усваја закон у цјелини и он након објаве у Службеном гласнику ступа на снагу. Од присутних 139 посланика за закон у цјелини је гласало 130 посланика, против су била 2 посланика од којих сам један био ја, уздржана су била 2 посланика а  није гласало 5 посланика.

Ненад Абрамовић и његов сарадници су на велики број мејлова послали допис са сликом гласања о приједлогу закона у начелу из кога се види да је поменуто гласање одржано у 16 часова и 9 минута.

Тачно је да сам гласао за приједлог закона у начелу из разлога јер је послије тога услиједило гласање о поднијетим амандманина. Међу њима је био и мој амандман којим сам, подсјећам, тражио да се крајишким борцима призна ратни стаж за читаво вријеме трајања у двоструком трајању, као и још три друга амандмана. Ја приликом усвајања приједлога закона о начелу нисам знао да ли ће мој главни амандман бити усвојен или неће.

Пошто није усвојен мој амандман о признању ратног стажа крајишким борцима за читаво вријем рата ја сам због тога гласао против усвајања приједлога закона у цјелини. У  прилогу, као доказ, шаљем слику са гласања о приједлогу закона у цјелини гдје се јасно види да су два гласа била против усвајања закона о правима бораца ( један од њих је био мој глас). Посебно желим да нагласим да се из поменутог прилога види да је гласање у цјелини одржано у 16 часова и 16 минута тј. седам минута послије гласања о приједлогу закона у начелу.

Желим да се захвалим Ратку Личини који је у свом одговору Ненаду Абрамовићу објаснио горе поменуту процедуру гласања и послао два прилога који потврђују да сам гласао за усвајање приједлога закона о правима бораца у начелу након чега је услиједило одлучивање о амандманима.

Понављам још једном да сам гласао против усвајања закона у цјелини из разлога што није усвојен мој главни амандман о признању ратног стажа крајишким борцима за читаво вријеме рата.

Такође, шаљем снимак гласања у начелу из кога се види да слиједи одлучивање о амандманима:

Kао и снимак гласања у цјелини када сам гласао против усвајања закона о правима бораца војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.

Након одлучивања у цјелини закон ступа на снагу објављивањем у Службеном гласнику.  Важно је нагласити да је резултате гласања пренио велики број медија.

Народни посланик
Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар