АКТУЕЛНО:

Линта примио делегацију Одбора за регионалну сарадњу Скупштине Републике Српске

Чланови Одбора за дијаспору и Србе у региону на челу са предсједником Миодрагом Линтом састали су се  4. му Дому народне скупштине са делегацијом Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске, која борави у званичној посети Републици Србији, а коју предводи предсједник Одбора Игор Црнадак.

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта указао је да је међупарламентарна сарадња битна карика регионалне стабилности, те изразио увјерење да треба наставити са праксом размјене искустава и мишљења о свим питањима значајним за српски народ на овим просторима. Он је истакао да се Одбор, између осталог, бави очувањем веза Срба у региону и поштовањем њихових права, очувањем етницитета и културног идентитета нашег народа, као и стварањем услова за повратак избјеглих Срба у мјеста претходног пребивалишта и заштиту њихових права.

„Одбор за дијаспору и Србе у региону настоји да својим активностима, а у оквиру својих надлежности, допринесе ефикаснијем рјешавању проблема нашег народа на овим просторима, при чему бих посебно истакао значај културе сјећања. Настојимо да подстичемо надлежне државне органе извршне власти да што већу пажњу посвете овом изузетно важном националном питању“, нагласио је Линта.

Према његовим речима, председник Србије Александар Вучић направио је велики искорак када је ријеч о помоћи српском народу у региону, подсетивши да су 63 општине у Републици Српској добиле одређену врсту помоћи наше земље. Линта се осврнуо и на недавно одржану сједницу Комисије за сарадњу два парламента, напоменувши да је важно да се та сарадња учврсти и прошири, као и да се договоре заједничке активности.

„Питање положаја и перспективе Срба у региону све више добија на значају, а наш задатак је да се усмјеримо на политику јачања културног и духовног јединства српског народа на овим просторима“, поручио је Линта.

Предсједник Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске Игор Црнадак рекао је да су дипломатски односи Републике Србије и Републике Српске на изузетно високом нивоу, те додао да је организовањем прве сједнице Комисије за сарадњу два парламента начињен важан корак за даље унапређење односа.

„Нама је веома значајна подршка коју Србија пружа Републици Српској у борби да очува оно што је предвиђено Дејтонским мировним споразумом и на томе смо веома захвални“, подвукао је Црнадак.

Састанку је присуствовала и зјаменица председника Одбора за дијаспору и Србе у региону Мирјана Драгаш, као и чланови Александар Марковић, Александар Чотрић и Блажа Кнежевић. Посланици су дали приједлоге о могућим облицима будуће сарадње, истичући да су међународни сусрети и размјена информација, изналажење метода и средстава за остваривање заједничких циљева, као и тражење међународних пријатеља од посебног значаја за српски народ.

Нема коментара

Напишите коментар