backi gracac 3

Одржан 12. фестивал фолклора „Не заборави роде“ у Бачком Грачацу

На дванаестом по реду фестивалу фолклора “Не заборави роде” који је одржан у суботу навечер, 7. маја, у Бачком Грачацу (општина Оџаци) поред чланова културно-умјетничког друштва из тог мјеста учествовали су и гости из Бачког Брестовца и Српског Милетића (општина Оџаци), Кљајићева и Станишића (општина Сомбор), Бачке Тополе, Пригревице (општина Апатин) и Београда.

У жељи да на једном мјесту окупи друштва која су вјерни чувари културе и традиције свог народа, КУД “Марко Орешковић” из Бачког Грачаца на челу са умјетничким руководиоцем Мирјаном Мандић покренуо је овај фестивал који је с годинама прерастао у најзначајнију културну манифестацију у селу и једну од најзначајнијих у општини Оџаци. Манифестација је одржана у сеоском дому пред више од 150 посјетилаца којима су подијељени примјерци Српског Кола, јединог листа у Србији који се штампа на ћирилици и ијекавском нарјечју.

Фестивал се одржао и поред бројних проблема, прије свега оних финансијских који су пратили организаторе, а одржао се захваљујући ентузијазму чланова друштва и подршци људи који схватају значај једне овакве манифестације. На грачачки фестивал културно-умјетничка друштва радо долазе, а публика са нестрпљењем ишчекује наступе фолклораша.

За КУД “Марко Орешковић”, који је учесник бројних других фестивала и смотри, “Не заборави роде” је круна активности у току једне године. Фестивалом друштво ове године обиљежава и три значајна јубилеја – 70 година колонизације Личана у Бачки Грачац и исто толико година постојања основне школе и КУД-а.

Грачани су се и овај пут показали као добри домаћини, по чему су познати и због чега се позив за учешће на фестивалу “Не заборави роде” не одбија. Претходних година на фестивал су долазили бројни угледни гости, ове године је био Миодраг Линта, народни посланик у досадашњем сазиву Скупштине Србије и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону. Међу гостима били су присутни, између осталих, чланица Савеза Срба из региона из Новог Сада Зорица Влајнић и предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић.

Линта је по завршетку програма дао изјаву за Радио Оџаке. – Важна је ствар када на оваквим догађајима видимо и велики број младих и то је гаранција да се неће заборавити наша традиција, обичаји и култура. Увијек треба да се сјећамо оне познате изреке “Народ који заборави своје обичаје прети му нестанак”. Желим стога да похвалим организаторе овако једне лијепе манифестације на коју ћу надам се и слиједеће године имати прилику да дођем.

На овогодишњем фестивалу “Не заборави роде” домаћине су представљали чланови три извођачка састава, женска и мушка певачка група и самичари Душан Бркљач, Душко Орловић и Теодора Тојагић. Најстарији чланови КУД “Марко Орешковић” приказали су дио сватовског обичаја из Лике, а њихови насљедници из најмлађе групе “Цицибани” извели су игре из Лике.

Да не знају грачачки фолклораши само игре из свог завичаја, већ да са кореографом Павлом Тојагићем са радошћу уче и игре из других крајева у којима живи српски народ, показали су чланови средње узрасне групе који су извели игре из Ужица и Лесковца.
Учесници програма биле су и фолклорне групе КУД “Никола Тесла” из Бачког Брестовца и КУД “Ђердан” из Српског Милетића, мушке пјевачке групе КУД “Никола Тесла” из Бачког Брестовца и КУД “Петрова гора Кордун” из Београда и мушка пјевачка група “Петрова гора” из Кљајићева.

Публици су се представили и изворна женска пјевачка група “Личко огњиште” из Пригревице, женска пјевачка група СКУД “Извор” из Станишића и гуслар СКЦ “Вук Стефановић Караџић” из Бачке Тополе Љубомир Павловић.

Покровитељи фестивала “Не заборави роде” били су Општина Оџаци, Мјесна заједница Бачки Грачац и ЗЗ “Агролика” из Бачког Грачаца. Одржавање манифестације помогло је и Удружење жена из Бачког Грачаца, као и родитељи чланова културно-умјетничког друштва.

Информативна служба Савеза Срба из региона
и Радио Оџаци

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“2939″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1462879766536″]

Нема коментара

Напишите коментар