Одржан састанак у Скупштини општине Оџаци у вези откупа избјегличких станова

На иницијативу становника избјегличког насеља у мјесту Оџаци дана 1.октобра ове године одржан је састанак у Скупштини општине на тему откупа избјегличких станова. Састанку су присуствовали предсједница општине Оџаци мр. Латинка Васиљковић са својим сарадницима, представници Пореске управе, пет представника избјегличког насеља Славко Сурла, Босиљка Узелац, Верица Војновић, Јадранка Кртинић, Јово Мунижаба, а умјесто народног посланика Миодрага Линте, који је био оправдано спречен због обавеза у Скупштини, његови сарадници Миле Шапић и Милан Гомирац. На састанак су били позвани и представници Комесаријата за избеглице и миграције који су оправдали свој изостанак.

Teма састанка су били проблеми избjеглих и прогнаних лица смjештених на територији те општине који се односе на високе понуђене цијене откупа станова у којима сада живе. На подручју општине Оџаци налазе се два избјегличка насеља и то: насеље у улици Милице Српкиње са пет зграда по четири стана и насеље Српски Милетић са шеснаест кућа са окућницом, по систем градње кључ у руке. Зграде и куће су изграђене донаторским средствима Развојне банке Савјета Европе крајем 1997. и током прве половине 1998. године. У реализацији овог пројекта локална самоуправа у Оџацима обезбедила је земљиште за градњу, грађевинске дозволе, сагласност за прикључак на водоводну и електро мрежу.

Комесаријат за избјелгице и миграције је у то вријеме јасно поручио станарима наведена два насеља, да ће након шест мјесеци становања стећи право да откупе станове без камате и на одређени број рата. Од тада до данас прошло је више од 20 година а питање откупа стамбених јединица још увијек није ријешено. У септембру ове године станари су, од стране Комесаријата за избеглице и миграције, коначно добили обавјештење о откупу али су били разочарани и незадовољни због предвиђене високе откупне цијене. Поред високе цијене откупа, избјегла и прогнана лица имају и низ других проблема становања који се односе на лошу квалитету градње објеката. У зградама у којима станују прокишњавају кровови, појавила се влага по подовима, зидови су попуцали а столарија је трула јер је, такође, била лошег квалитета.

На рјешавању питања отупа, односно значајног умањена цијене по м2, поред државних институција, добру вољу да помогне показала је власт у општини Оџаци на челу са предсједницом Латинком Васиљковић што потврђује и одржан састанак. Такођер, закључено да се у кратком временском периоду испитају могућности значајног смањења откупне цијене и пронађе начин како то учинити, те да се поновно одржи састанак на којем ће представницима избјелгичких породица бити изнијета конкретна рјешења. Након завршеног састанка изасланици народног посланика Миодрага Линта Миле Шапић и Милан Гомирац су обишли оба избјегличка насеља гдје се разговарали са избјеглим и прогнаним породицама које ту станују. Став народног посланика Миодрага Линте јесте за избјегличке породице добију станове бесплатно у власништво или да откупна цијена буде симболична односно минимална.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар