АКТУЕЛНО:

Одржан турнир у балотању у Новим Бановцима

У насељу „Бановци-Дунав“ у Новим Бановцима,  24 екипа се сусрело 14. јуна на традиционалном турниру у балотању.

Пријатељи су се окупили у великом броју, углавном су то исте екипе које из викенда у викенд мијењају турнире, и градове. Дошли су из свих крајева Војводине и Београда, Суботице, Бачке Тополе, Болеча, Адица, Новог Сада, Калуђерице, Панчева…

Парови су извучени и кугле су почеле да се ваљају. Могли су се видјети срдачни поздрави, неки играчи су чекајући свој ред и запјевали, а било је и незаобилазне бришкуле.

Да нико не остане гладан побринуо се Дмитар Гавран звани Мрк, који је без обзира на високу температуру и врућину, неуморно цијели дан пекао роштиљ.

Да терен буде сређен, а трава покошена побринуо се чувени Милан Павасовић Чаруга.

– Четири дана сам долазио и сређивао терен да наши пријатељи буду како треба угошћени. Увијек се радујем када нам дође много екипа, и наше дружење потраје до дубоко у ноћ.

Велибор Мирчетић, главни организатор није одахнуо ни на тренутак, поред тога што је био записничар, побринуо се да нико не остане жедан.

Побједник турнира је екипа Промина – Миленко Новаковић, Јовица Кнежевић и Чедо Покрајац.

Другоспласирани су екипа Печењара Шуша – Ненад Шуша, Рајко Дупор, Јово Кнежић и Недељко Топић

Трећа је екипа Корда из Бановаца – Стево Ињац, Никола Корда и Марко Суботић

На овом турниру је на изненађење присутних учествовала и једна дама, која  тек  други пут учествује на неком турниру

Учествовале су још и екипе: Адице I  и II, Нови Сад, Руменка, Суботица, Бачка Топола, Болеч, Повратници (Болеч), Батајница I i II, Печењара Шуша, Корда (Бановци), Бановци југ, Чаруга Н. Бановци), Панчево I  и II, Станишић, Банатско Ново Село, Ђурица, Бановци, Чистоћа Стара Пазова), АГБ Бановци, Вујо, Равни Котари

Турниру присуствовали и народни посланик Миодраг Линта и предсједник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић.

Организатори су искористили ову прилику и позвали станаре зграда које су изграђене по СИРП програму, као и предсједника општине Ђорђа Радиновића и народног посланика Миодрага Линту.

Душко Дукић се захвалио предсједнику Скупштине општине Стара Пазова Ђорђу Радиновићу што је помогао да овај турнир траје већ пет година донирајући средства која су уложена у терене.

– Захваљујемо се и Миодрагу Линти који се већ годинама бори да станари станове откупе по прихватљивим цијенама.

Миодраг Линта се обратио корисницима СИРП програма који су 2008. добили станове, као донацију италијанске Владе.

– Упутио сам писмо предсједнику Александру Вучићу, 22. маја сам имао састанак са шефом кабинета предсједника Ивицом Којићем на којем сам истакао чињеницу да је у Србији изграђено преко 4.000 стамбених јединица, односно станова за избјегла лица, 3 500 корисника има право откупа, а осталих 530 немају. Добио сам увјеравања од Којића да ће видјети са предсједиком да се то ријеши.

Линта је предложио Којићу да то буде уредба од стране Владе, тако што би станари добили право двоструког откупа, да имају попуст и по Закону о избјеглицама, и попуст од стране локалних самоуправа и да се у ту цијену урачуна плаћена кирија до сада.

– Морам да будем искрен са вама, када сам поменуо то да буде призната плаћена кирија, ту је изражена резерва, ако не буде у цијелости призната, затражио сам да бар буде признат дио кирије, односно износ који би се плаћао по Закону о избјеглицама. Тај износ је више него дупло мањи него што сте ви плаћали – рекао је Линта, што су станари прихватили са одобравањем, надајући се да им се бар и дјелимично признају кирије које су плаћали.

Миодраг Линта се захвалио предсједнику општине Ђорђу Радиновићу који је показао разумијевање за све проблеме на које су прекодрински Срби наилазили. Радиновић је најавио де ће у петак 19.6. општина додијелити уговоре за 169 станова у Старој Пазови.

– Званично вам обећевам и говорим да на основу локалног парламента, вама ће ускоро бити понуђени уговори за откуп станова. Они ће бити најповољнији што је могуће у оквиру закона. Рачунајте у наредних мјесец, два да ћемо то да завршимо – рекао је Радиновић и упозорио станаре који су се жалили на узнемиравање од стране једног господина који им нуди уговоре за закуп, да те уговоре о закупу не потписују.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар