tribina cacak 1

Одржана трибина за избјегла и расељена лица у Чачку

Трибина намењена избјеглим и прогнаним лицима са подручја Хрватске и Федерације БиХ и интерно расељеним лицима са Косова и Метохије одржана је у четвртак 25. фебруара у сали Скупштине Града Чачка. Теме скупа биле се везане за акцију евидентирања отете, уништене и друге имовине избјеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана у Хрватској, БиХ и Словенији, актуелна ситуација на Косову и Метохији и проблеми избјеглих, прогнаних и интерно расељених лица у процесу интеграције. На трибини су говорили: Милован Дрецун, предсједник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије; Миодраг Линта, замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије и предсједник Савеза Срба из региона; Раденко Луковић, замјеник градоначелника Чачка; др Александар Радојевић, народни посланик из Чачка и Снежана Радовановић, повјереник за избјеглице у Чачку. Организатор и водитељ трибине била је Горана Капларевић, предсједник Савјета за избјегла и расељена лица СНС. На трибини је било присутно преко 120 избјеглих, прогнаних и интерно расељених лица и њихових пријатеља. Присутнима су се на почетку трибине кратко обратили Раденко Луковић, др Александар Радојевић и Снежана Радовановић.

Миодраг Линта је упознао присутне учеснике трибине са акцијом евидентирања отете, уништене, оштећене и друге имовине избјеглих и прогнаних лица која се налази у Хрватској, Босни и Херцеговини и Словенији. Акцију евиденције реализује Савез Срба из региона и трајаће до 30. јуна 2016. године. Образац за евидентирање имовине налази се на сајту Савеза Срба из региона (www.ssr.org.rs). Образац је могуће попунити само електронским путем. Након завршетка акције Савез Срба из региона ће ангажовати угледне стручњаке који ће извршити анализу прикупљеног материјала и урадити свеобухватан извјештај са прецизним подацима о систематском кршењу људских права избјеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана. Извјештај ће бити преведен на енглески језик а затим послат на адресе свих значајних међународних организација, као што су Уједињене нације, Европска унија, ОСЦЕ, Савјет Европе и друге. Линта је говорио о потреби да наше Тужилаштво за ратне злочине далеко активније ради на кажњавању налогодаваца и извршиоца злочина над српским цивилима и заробљеницима у Хрватској и Босни и Херцеговини, бржем рјешавању питања несталих лица и проблемима наших земљака у процесу интеграције. Посебно је важно, према Линти, да Комесаријат за избјеглице максимално убрза рјешавање стамбених проблема избјеглих и расељених лица која су још увијек подстанари кроз изградњу станова, куповину сеоских имања, додјелу монтажних кућа и пакета грађевинског материјала. Линта је упознао присутне да се чине велики напори да се коначно омогући да 530 породица, чији су станови изграђени у 7 локалних самоуправа средствима италијанске Владе (тзв. СИРП програм), добију право откупа. У Чачку је изграђено 76 станова из СИРП програма. Такође, Линта је са министром Вулином обезбедио да ниједна од 22 породице које имају дугове према Градској стамбеној агенцији у Чачку не буде избачена из свог стана до коначног рјешења, као ни у осталих 6 локалних самоуправа. Он се заложио да у откупну цијену буде урачуната плаћена кирија у претходном периоду за сваку породицу и да право откупа има и 20 посто станара из реда домаћег становништва.

Милован Дрецун је говорио о актуелној политчкој и безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и истакао да је тзв. Први Бриселски споразум омогућио формирање Заједнице српских општина (ЗСО). Поменута ЗСО треба да омогући да се Србија врати на Косово и Метохију јер Приштина неће моћи да је укине и биће финансирана од стране Београда. Албанци ЗСО посматрају као Републику Српску и зато се противе њеном формирању јер ће спречавати уједињење Албаније и Косова. На тај начин Србија би ојачала а наведени споразум представља компромис у овом тренутку. У супротном, дошло би до заоштравања односа са Западом чиме би претила опасност од изолације и цјепања Србије. Дрецун је говорио о формирању Радне групе за ратне злочине која треба да прикупи све доказе у вези злочина над Србима на Косову и Метохији, да уради извјештај и достави га нашем Тужилаштву за ратне злочине на даље поступање.

Након уводних излагања велики број посјетилаца је коментарисао своју тешку ситуацију односно говорио о својим проблемима и постављао питања Линти, Дрецуну и Снежани Радовановић. Поменути су стрпљиво одговарали на постављена питања. Трибина је трајала преко три часа и завршила је у једној позитивној атмосфери. На почетку трибине подијељени су присутним посјетиоцима примјерци првог и другог броја Српског Кола.

Информативна служба
Савеза Срба из регионa

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“2329″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1456579932899″]
Нема коментара

Напишите коментар