АКТУЕЛНО:

Одржано 15. Херцеговачко сијело у Зрењанину

„Са Чемерна вила кличе, пригрлимо земљу приче”

 

Са циљем да се очува традиција и његује култура завичаја у Зрењанину је, у свечаној сали хотела Војводина, 2. јуна 2023. године, Удружење Херцеговаца и пријатеља организовало 15. Херцеговачко сијело и свечану академију под називом „Са Чемерна вила кличе, пригрлимо земљу приче”.

ПРИЈЕМ КОД ГРАДОНАЧЕЛНИКА САЛАПУРЕ

ФОТО: Зрењанин.рс

Академији је претходио пријем код градоначелника Зрењанина Симе Салапуре за организаторе и госте Херцеговачког сијела. Домаћини пријема, уз градоначелника, били су и његов замјеник Саша Сантовац, предсједник Скупштине града Чедомир Јањић и помоћница градоначелника Снежана Вучуревић, а међу званицама су били и Душан Голо, представник Координације српских удружења у Мостару, познати књижевник Перо Зубац, пјесник Ђорђо Сладоје, проф. др Бранко Баљ, професор Београдског универзитета, проф. др Милован Пецељ, професор Универзитета у Београду др Вељко Брборић, као и Милан Бјелогрлић, предсједник Удружења Херцеговаца и Удружења чланова и пријатеља Матице српске у Зрењанину.

ФОТО: Зрењанин.рс

Програм 15. Херцеговачког сијела настављен је свечаном академијом у Хотелу Војводина „Са Чемерна вила кличе, пригрлимо земљу приче”. Том приликом бесједили су проф. др Милован Пецељ, аутор књиге „Херцеговина, земља пјесника”, Ђорђо Сладоје и Перо Зубац, уз умјетничке наступе народног гуслара Љубише Атељевића и пјевачке изворне групе „Ерцеговина” из Сечња.

ФОТО: Зрењанин.рс

У име Града Зрењанина учеснике, организаторе и њихове госте поздравио је замјеник градоначелника Саша Сантовац истакавши да је Сијело прилика да се учврсте везе народа Републике Србије и Републике Српске.

– Те везе су историјске, традиционалне, комшијске, родбинске и братске, али најважнија је она непосредна, животна сарадња између људи с обје стране Дрине. Тако се два завичаја стапају у један, чине јединствен српски духовни, културни и национални простор – рекао је Сантовац и подсјетио да Зрењанин његује братске везе са градовима и општинама у Републици Српској Требињем, Лакташима и Бијељином, а сарађује са Вишеградом и Билећом.

Након свечане академије Херцеговци су наставили дружење у Хотелу Војводина. Свешетеници протојереј Нинослав Качарић, јереј Миодраг Станојевић и јереј Милан Петровић су благословили овај скуп завичајаца.

Херцеговци сложни у тешким временима

Предсјединк Удружења Херцеговаца Милан Бјелогрлић каже да се Херцеговци не састају због забаве, игре и разоноде, већ увијек у упитним временима, тешким временима да размијене коју ријеч, мишљење, да се окријепе и придигну.

Сјетио се изјаве патријарха Павла када је на Сајму књига затражио добру књигу, и на питање продавца одговорио да за њега добра књига има „зрно истине и кап доброте”.

– Знам да смо ми Херцеговци сачували и ту доброту и искреност и да се она у овом друштву не мјери ни са капима, ни са зрневљем – рекао је Бјелогрлић и поздравио све госте из херцеговачких удружења и народног посланика Миодрага Линту.

Јањић: Домаћини се по гостима познају

Чедомир Јањић предсједник Скупштине града Зрењанина поручио је да се увијек домаћини по гостима познају.

– Велика нам је част што смо домаћини ове вечери и како би рекао наш покојни предсједник Урош Милојевић: „ Ви сте нас вечерс по души помазили”. Хвала што сте дошли и дабогда се још дуго виђали и још боље него што је вечерас.

Баљ: Покоравање никада није било ни у мислима Херцеговцима

Професор Бранко Баљ каже да у европском насљеђу увијек станује да је добро највећа врлина, те су Стари Грци завршавали писмо „нека ти буде добро”.

– Данас се догађа апсолутно поништавање свих вриједности које су традицијске. Традиција значи традирати, од оца је остављено сину. Кажу постоји неолиберално покоравање, писао сам о томе. Не! Постоји само онај који је пристао на то покоравање. Покоравање никада није била вриједност, ни у примислима Херцеговцима. Ми смо у Београд и у Србију гледали као у Пијемонт и доћи ће вријеме за оно што је говорио благопочивши Рајко Петров Ного: „И када све пропало је, није пропало све”. Ми нећемо да пропадне. Наш сан оствариће се кад-тад. Мира на Балкану нема док сви Срби не буду имали своју српску државу.

Баљ поручује да ујутро када сунце гране, не треба гледати у сунце, него у комшијску кућу да би видјели да ли том човјеку, домаћину треба нешто припомоћи.

– Ми смо људи за солидарност! Све наше пјеснике, сву нашу чељад много поздрављам, али имам једну жељу да поздравим једног сјајног професора Филолошког факултета Вељка Брборића, једног од највећих бораца за наш српски језик.

Линта: Будимо солидарни као наши преци

Народни посланик Миодраг Линта каже да је један од најважнијих државних и националних циљева и задатака треба да буде стално јачање културног и духовног јединста српског народа.

– Морамо да чувамо свој српски језик и ћирилицу, да се окупљамо око наше Српске православне цркве, да славимо нашу крсну славу, чувамо обичаје и традицију, поштујемо наше културне вриједности. Да његујемо сјећање на наше страдале сународнике у два свјетска рата и деведестеих година прошлог вујека. И на крају, али ништа мање важно, морамо међусобно да се поштујемо, помажемо и да будемо солидарни као што су били наши дједови и прадједови.

Херцеговци и њихови пријатељи наставили су дружење до дубоко у ноћ.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар