Оскрнављено православно гробље у Новој Градишки

У ноћи између 6. и 7. јануара непознати починилац уништио је пет надгробних плоча на православном гробљу у близини места изградње нове цркве у Новој Градишки.

Србе из Нове Градишке дочекао је шок на дан прославе Божића по јулијанском календару јер је у ноћи између Бадњака и Божића непознати починилац или више њих оскрнавио пет надгробних плоча на православном гробљу. Гробље које се налази у близини будућег православне цркве чији су темељи освештани у јулу 2020. године.

– Ово није први пут да се на овом гробљу руше споменици, то се догађа учестало јер није ограђено, а нема ни видео-надзор. Полиција је била и направила увиђај. Разговарали су са комшијама који су сведочили како нису ништа видели, осим деце која су се преко дана играла у близини – каже председник Већа српске националне мањине Града Нове Градишке Горан Ногић.

Након што је у јуну прошле године уништено 17 надгробних споменика од којих је 15 било написано на ћирилици на гробљу у оближњем Ковачевцу, ово је већ други случај у последњих седам месеци.

– Полиција сумња ја истог починиоца, будући да су споменици уништени на исти начин. Овај пут није уништено много споменика, али овакви инциденти се догађају учестало. Није пронађен нити починилац који је уништио гробове у Ковачевцу. Исте вечери када је тамо уништено гробље, неко је поразбацао штандове на локалној пијаци у Новој Градишки. У оба ова случаја рушења надгробних споменика, нико из Града Нове Градишке није дао никакву званичну изјаву – прича Ногић.

Из Полицијске управе Бродско-посавске жупаније јављају да раде на откривању починиоца овог казненог дела.

– У времену од 31. децембра 2021. године до 6. јануара 2022. године, непозната особа је на гробљу у Новој Градишки, Виноградска улица, срушио неколико надгробних плоча на гробницама, оштетивши власнике за неколико хиљада куна. Полицијски функционери настављају даљи рад у циљу проналаска починиоца казненог дела повреде мира покојника – стоји на званичној интернет страници Полицијске управе Бродско-посавске жупаније.

 Душан Велимировић

Преузето са: СРБИ.хр

Коментари
  • Мали број припадника српског али и хрватског народа зна да се управо у околини Нове Градишке догодио први страшан злочин на територији Независне Државе Хрватске. У питању је убијање 25 Срба у Старом Петровом Селу код Нове Градишке. Исказ о томе шта се догодило дали су Стево Вукадиновић, Ђоко Муцић и Никола Јањатовић из Старог Слатиника. Стожерник (заповедник усташке организације у Великој жупи) Нове Градишке се звао Милан Лукац а вероватни повереник главне усташке власти је био Мирко Етеровић. Усташки рој (усташка организација села) из Нове Капеле, заједно са ројевима Старог Слатиника, Ступника, Андријеваца и Ориовца (практично Хрватска Сеоска Заштита Мачекове ХСС), је по наредби таборника (заповедник усташке организације једне општине/опћине), 16.априла 1941.г опколио село Стари Слатиник. У том селу ухапсили су 23 мушкараца, а у суседном Бродском Ступнику још 7 због “непоћудности и опасности по усташки поредак“. Након физичког мучења, ухапшени су спроведени у оружничку постају (полицијску станицу) у Ориовац, где су преноћили. Сутрадан 17.04.1941.г (свега 7 дана од проглашења НДХ и на дан објављивања Законске одредбе за обрану народа и државе) ) кренули су ка Новој Капели, а оданде су требали бити одведени у затвор у Нову Градишку. Међутим, на потезу Крченик/Кречане код Старог Петровог Села, ови Срби су стрељани, тачније њих 25 јер се бегом спасло петорица. Послата је комисија која је требала да утврди околности убиства, али оне никада нису установљене. Заборављање судбине ових 25 особа, значи њихово поновно убијање. Скрнављење надгробних споменика особа, без обзира на њихову националну и верску припадност, такође значи њихово поновно убијање.

    понедељак, 17. јануар 2022.

Напишите коментар