Осумњичени за злочине у Јошаници пуштени на слободу, без притвора и мјера забране

– Троје недужне дјеце, Драгана 10 година, Дражен седам, мала Данка двије и по године, 12 брачних парова, 21 жена, Раде Пљеваљчић од 90 година, па ево још једном питам зар су они били војна мета? И како сам понављала свих ових 30 година, ако Јошаница није злочин, онда злочин не постоји – навела је Душанка Вишњић Лаловић, свједок.

Сваке године, па тако и на овај Никољдан упаљене су свијеће за свих 56 жртава свирепог злочина у Јошаници.

– Мојих је погинуло седморо, погинуло је Вукадина осморо и Вишњића седморо које је остало без ичега – прича Владо Грујичић, свједок.

– Они су све становнике које су ухватили у кућама масакрирали – додаје Славно Ђорђевић, свједок.

Требало је 30 година да се ухапсе први осумњичени. И тек који дан да се након испитивања пусте.

Поступајући тужилац са сарадницима и партнерским полицијским агенцијама у овим данима наставља испитивање осумњичених, саслушање свједока и рад на предмету у правцу подизања оптужнице, која се очекује ускоро. Уз оптужницу биће предложене и мјере према осумњиченима – навели су из Тужилаштва БиХ.

– Прије свега морам да кажем да је потпуно ненормална ситуација у којој не изрекнете бар неку од мјера прописаних законом о кривичном поступку – поручио је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила.

Посебно ако се има у виду недавно бјекство пресуђеног Сакиба Махмуљина или праксе одгађања процеса и рочишта у предметима Атифа Дудаковића и Добровољачке .

– Не тражећи одређене мјере забране може да се догоди да осумњичени побјегну, јер они имају комплетну слободу кретања, документа, са њима могу да побјегну, могу дакле да имају значајан утицај на свједоке, али и могу и међусобно да се договарају – додао је Којић.

– Ја могу само да очекујем да се и у овом случају деси нешто слично као и у случају Махмуљина, да ова лица пошто им није изречена ниједна забрана и нису задржани у притвору, да послије извјесног времена и они негдје нестану – истакао је Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Поручио је да и овај случај потврђује двоструке аршине бх правосуђа који се примјењују скоро три деценије.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар