Патријарх

Патријарх Иринеј позван на свјетски научни скуп о Јасеновцу који ће се у децембру одржати у Јерусалиму

У жељи да се истина о страдању српског и јеврејског народа прошири на све меридијане Патријарх Српски г. Иринеј је 8. септембра 2017. године у Патријаршији примио је позивно писмо за боравак у Јерусалиму у периоду од 12. до 15. децембра када ће бити одржана велика научна конференција о страдању српског и јеврејског народа у Јасеновцу.

Позив Његовој Светости уручио је главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста „Шем олам“ (ИХСО) професор Гидеона Грајфа.

Осим њега пријему код Патријарха Иринеја присуствовали су предсjедник Савеза јеврејских општина Србије Роберт Сабадош, амбасадорка Љиљана Никшић, министар просвјете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, шеф кабинета Министарства просвјете Марко Попадић, државни секретар Министарства просвјете проф. др Ана Лaнговић Милићевић, као и предсједник и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у Региону Скупштине Србије Иван Костић и Миодраг Линта.

Амбасадорка Љиљана Никшић упознала је Патријарха Иринеја о активностима које су већ до сада заједнички спроведене, а односе се на одржавање изложбе „Јасеновац-право на незаборав“ која је у јануару одржана у Њујорку, а крајем априла и у холу Скупштине Србије у Београду. Она је такође најавила да ће захваљујући Министарству спољних послова и Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Владе Србије у сарадњи са јеврејским пријатељима ова изложба бити уприличена и у Јерусалиму у периоду од 12. до 15. децембра 2017. године.

Амбасадорка Никшић захвалила се на ангажовању Ивану Костићу и Миодрагу Линти који су испред Одбора за дијаспору и Србе у региону омогућили покретање ове теме на највећем државном нивоу. Тако је у холу Скупштине Србије приређена изложба, а претходно је у октобру 2016. године одржана, по први пут у историји, тематска сједница о Јасеновцу у Скупштини Србије.

Амбасадорка Никшић је овом приликом даровала Патријарху Иринеју српску бајку. Ријеч је о књизи „Љубичанствена прича о јоргованима српског краља и краљице Уроша и Јелене“.

Министар просвјете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић нагласио је да је Србија много добила са потписивањем протокола о сарадњи са Институтом за образовање, документовање и истраживање Холокауста „Шем олам“(ИХСО) из Тел Авива. Он је такође подсјетио да је поред овог споразума потписан и Меморандум о разумијевању између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Јад Вашем Меморијалне установе жртава и хероја Холокауста.

– Увијек смо били хендикепирани да предочимо свијету праву истину о Јасеновцу, а један од разлога лежи и у чињеници што се он данас не налази на нашој територији. Зато сматрам да је овај вид презентовања истине о страдању српског, јеврејског и ромског народа најбољи пут да свијет сазна тежину злочина који Јасеновац сврстава у ред логора попут Аушвица, Дахауа, Маутхазеуна – рекао је министар Шарчевић.

Предсjедник Савеза јеврејских општина Србије Роберт Сабадош изразио је захвалност Влади Републике Србије на доношењу Закона о реституцији и истакао да Србија и Израела могу заједничким радом допринијети развоју културе сjећања на заједничке жртве у Другом свjетском рату. Сабадош је Патријарху Иринеју уручио на поклон књигу „Из колијевке у Јасеновац“ која садржи имена 19.430 дјечака и дјевојчица који су погубљени у логору

Професор Гидеон Грајф је Патријарху Иринеју и министру Шарчевићу уручио своје најновије ауторско дјело – монографију „Аушвиц“. Грајф је намјеру Хрвата да стално умањује број жртава у Јасеновцу поредио са негацијом Холокауста.

– Кад ме по свијету питају како могу да износим број жртава у Јасеновцу, увијек се позивам на еминентног израелског стручњака покојног др Менахема Шелаха у чијој студији се наводи да се „српске жртве мјере стотинама хиљада“ – рекао је Грајф уз напомену да ови радови никад нису превођени на српски језик.

Он је навео да се данас у свијету веома мало зна о Јасеновцу који је по својој монструозности превазишао и злогласни Аушвиц.

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Иван Костић најавио је да ће изложба „Јасеновац-право на незаборав“ бити представљена и у Будимпешти, а Патријарху је уручио и писмени извјештај о свим досадашњим активностима.

Миодраг Линта је нагласио да се геноцид НДХ никако не смије свести само на Јасеновац, него и на сва остала стратишта о којима се након завршетка Другог свјетског рата ћутало.

– Без упознавања свјетске јавности о усташким злочинима током Другог свјетског рата међународна заједница неће разумјети догађаје из деведесетих, када су се наши људи из Хрватске и БиХ са правом прибојавали да им се не понови 1941. година. Наша Скупштина има историјску одговорност да се у наредном периоду донесе Декларација о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ како бисмо стекли морално право да ову тему покренемо и пред међународним институцијама – поручио је Линта.

Патријарх Иринеј се због раније заказаних обавеза није усудио да унапријед обећа своје присуство у Јерусалиму.

– Сахраните лаж, она ће увијек иструлити. Сахраните истину, она ће васкрснути – рекао је патријарх Иринеј.

Он је изразио наду да ће се свијет упознати са трагедијом страдања српског, јеврејског и ромског народа наглашавајући као најтрагичнију чињеницу да је кроз Јасеновац прошло 50.000 дјеце. Нажалост, послијератна власт у заједничкој држави спроводила је политику у којој се на ову тему није ни говорило, а бројна стратишта су забетонирана. Зато је овај пројекат од огромног значаја – закључио је Патријарх Иринеј.

Т. Ћоровић – Српско коло

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“11002″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1504979641019″]
Нема коментара

Напишите коментар