Писмо Линте премијерки Брнабић да и грађани са избјегличком картом добију 100 евра

Поштована госпођо Брнабић,

Обраћам Вам се као народни посланик и предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону у вези проблема избјегличке популације.

Наиме, посљедњих дана позвало ме је много грађана који су поријеклом избивших југословенских република, а имају боравиште на територији Републике Србије. Наведена лица још увијек немају српску личну карту него имају статус избјеглице и избјегличку легитимацију из разлога што још увијек нису ријешили своја имовинска и друга питања у Хрватској или у Федерацији БиХ. Због непосједовања личне карте немају право на помоћ државе од 100 евра, коју остварују сви пунољетни грађани Републике Србије. Веома су незадовољни и огорчени због тога и осјећају се као грађани другог реда, понижено и дискриминисано, они данас нигдје не припадају, ни држави из које су протјерани, нити овој у којој деценијама живе и раде. Списак 65 лица која су нам се обратила за помоћ достављам Вам у прилогу дописа.

Желим да Вас замолим да Влада Републике Србије пронађе начин да и лица са избјегличком легитимацијом која су протјерана из Хрватске, Босне и Херцеговине или других држава региона, а имају пребивалиште у Републици Србији, буду обухваћена овом мјером, односно да и они добију помоћ државе у износу од 100 евра у динарској противвриједности.

Молим Вас да ми одговорите на овај допис.

С поштовањем!

Народни посланик
Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар