Пола вијека Фолклорне групе „Опленац“ из Чикага: ИГРОМ И ПЈЕСМОМ „ПРОШЕТАЛИ“ КРОЗ СРБИЈУ

Фолклорна група „Опленац“ која дjелује при храму Светог Јована Крститеља у чикашком насељу Белвуду у суботу 11. новембра 2017. године обиљежила је пола вијека постојања. Јубилеј је прослављен цјеловечерњим концертом на коме су фолклораши, од најмлађих до ветерана, играма и пјесмом „прошетали“ кроз Србију. Тако су посјетиоци у препуној сали могли да уживају у играма са Косова, играма из Шумадије, Врања, Лесковца, Влашким и играма из Западне Србије, Никшића, Срема и другим.

-Трудимо се да у овој земљи будемо најбољи амбасадори нашег народа, да туђе поштујемо, а са својим да се поносимо. Требамо да будемо срећни што наша дјеца чувају све оно што су нам оставили преци. Овде, далеко од Завичаја, учимо нашу дјецу нашем језику и историји са жељом да тако сачувају своје коријене. Циљ основања фолклорних група при црквама у дијаспори је да наши млади нараштаји уче одакле су, ко су, да чувају своје обичаје, али и да стичу нова пријатељства. Једино на тај начин ћемо се одржати, поручио је старјешина храма Свети Јован Крститељ из Белвуда Саво Босанац.Честитке за јубилеј владикe Средњезападноамеричког Лонгина пренио је игуман манастира Нова Грачаница Серафим Балтић који је предводио и чин освећења славског колача.

Више од 17 година кореограф Фолклорне групе „Опленац“ је Светлана Алексић. До доласка у Америку она је била члан КУД-а „Абрашевић“из Ваљева.

-Преносећи дјеци један од најлепших дијелова српске традиције испуњавале су ми душу и душе генерација које сам учила. Наступамо, путујемо, склапамо пријатељства и успомене за цијели живот, нагласила је она.

Фолклорна група Црквено-школске општине „Светог Јована Крситеља“ из Белвуда крај Чикага окупља ише од 100 чланова, од најмлађих, предшколског узраста, па до ветерана. Она је мјесто где се млади окупљају и друже, рекао је предсједник Друштва Саша Иванковић који је изнио кратак преглед педесетогодишње историје ове фолклорне групе набрајајући бројна мјеста гдје су гостовали. Он је захвалио свима који су помогли рад Друшва, а најзаслужнијима је уручио захвалнице.

С. Данчуо

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“375″ thumb_height=“250″ post_id=“13472″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1511525405412″]
Нема коментара

Напишите коментар