У Чикагу одржана седма кестенијада, друга котлићијада и прва купусијаса

Мјесец октобар у српској заједници у Чикаго прошао је у знаку гурманских манифестација по свој прилици увезених из отадџбине. Тако је одржана друга котлићијада, седма кестенијада и први пут купусијада вјероватно понукана успјесима ових претходних. Судећи по расположењима организатора и гостију вјероватно се на томе неће стати тако да можемо очекивати неку слиједећу кобасицијаду или сланинијаду и сличне манифестације.

Друга чикашка котлићијада одржана је прве недеље октобра код Саборног храма Светог Васкрсења у Чикагу. Манифестација је била ревијалног карактера и десетак кулинарских екипа је поред срнећег, јунећег или свињског гулаша припремило рибљу чорбу и пилећи паприкаш. Изгледа да ниједно веће дружење, па ни ово, неможе да прође без свињског и јагњећег печења, домаћих пића увезених из Србије и наравно српске музике.Прва српска купусијада у Америци одржана је крајем октобра на имању Српске братске помоћи у чикашком предграђу Лејк Вила. Посјетиоцима је служен свадбарски купус уз богати музички програм. Док је организаторе котлићијаде и купусиједе време послужило, организаторима кестенијаде, Удружења крајишких Срба „Прело“ из Чикага, киша je покварила пратеће манифестације.

На црквеном имању Светог Јована Крститеља у насељу Хомер Глен киша је спречила да се друге недјеље октобра одрже спортски сусрети у фудбалу и балотама и пастирске игре у надвлачењу конопца, бацању камена са рамена, превлачењу тољаге и друге. Заузврат, посјетиоци Чикашке кестенијаде су могли да уживају у доброј музици, за што су организатори ангажовали познатог крајишког извиђача Мому Станића и неколико пјевачких група, печеним кестенима, али и у домаћим кулинарским специјалитетима међу којима је предњачила свежа банијска кобасица печена на жару.

Ове године кестенијада је организован по седми пут и била је у знаку 15. годишњице Удружења крајишких Срба „Прело“. Поводом јубилеја заслужним члановима и донаторима уручене су захвалнице.

С. Данчуо

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“375″ thumb_height=“250″ post_id=“13041″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1510271671614″]
Нема коментара

Напишите коментар