Положени вијенци у знак сјећања на борце са Јасика

Код спомен-обиљежја на Јасику на Требевићу, подигнутом у знак сјећања на 32 погинула борца Војске Републике Српске, данас је служен парастос и положени су вијенци.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић истакао је да се имена која се налазе на спомен-плочи на Требевићу свједоче о томе да није било српске агресије на Сарајево.

– Лажне су тезе федералних и западних медија који већ 25 година покушавају доказати да је српски народ вршио агресију на Сарајево. Налазимо се на мјесту гдје су ови људи, борци дали своје животе за одбрану породица, Републике Српске, а ми смо дужни да дођемо и одамо почаст – рекао је Вуковић.

Он је захвалио општинској Борачкој организацији која је уредила смомен-обиљежје на начин који заслужује да споменик има свој прилаз, заставе.

Вуковић је подсјетио да ће се ускоро на Палама градити и Музеј одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина рекао је да је данас један од значајних датума обиљежавања из обрамбено-отаџбинског рата, те да потомци морају да чувају вриједности својих предака.

Он је подсјетио да су за стварање Републике Српске пале огромне жртве које су плаћене скупом цијеном – људским животима, које је положило више од 23.000 бораца Војске Републике Српке и припадника Министарства унутрашњих послова.

– Генерација из српског националног корпуса бораца за вријеме рата имала је историјску привилегију да брани свој народ и ствара највреднију теговину, а то је Република Српска – истакао је Парађина.

Парађина је подсјетио на значај пројекта који се тиче стамбеног збрињавања породица погинулих, ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, али и да би требало донијети одређене модалитете и мјере како би се сва дјеца погинулих бораца запослила.

– Друштво треба да направи коначан програм и промовише вриједности које подразумијевају стручност, знање, професионални кодекс – навео је Парађина.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да у склопу обиљежавања значајних датума за одбрану Сарајевско-романијске регије налазе и помен код спомен-обиљежја на Јасику чиме чувају успомену на 32 погинула српска борца.

– Ови борци су положили животе за одбрану овог краја. Све институције Српске морају водити рачуна о њиховим породицама. Општинска управа доласком сваке године на ово мјесто исказује дужно поштовање према погинулим борцима и њиховим породицама, а тако ће бити инаредних година – нагласио је Југовић.

Он је додао да су се борци обрамбено-отаџбнског рата трудили да сачувају Републику Српску, а да тако треба сви да наставе.

Парастосу и полагању вијенаца присуствовали су породице погинулих бораца, саборци, представници општине Пале и града Источно Сарајево, Српске православне цркве, савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, те представници јавног живота.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар