Помен величким новомученицима код Плава у Црној Гори

Код Храма Светих Кирика и Јулите у мјесту Велика код Плава данас је служен помен невино страдалој дјеци, женама и старцима које су на данашњи дан 1944. године у овом мјесту убили припадници злогласних нацистичких дивизија „Принц Еуген“ и „Скендербег“.

Свету архијерејску литургију и помен служио је Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који је поручио да су се новомученици велички удостојили Христове вјечне славе.

„Сјетимо се на хиљаде побијене дјеце која су пострадала на правди Бога“, поручио је владика Јоаникије.

Он је рекао треба сачувати сабор на којем се окупљају једном годишње.

„Имамо овај дивни сабор у Велици и треба да га чувамо. Сваке године је све љепши и свјетлији“, истакао је владика.На данашњи дан 1944. године припадници злогласних нацистичких дивизија „Принц Еуген“ и „Скендербег“ извршили су покољ цивила у мјесту Велика код Плава, гдје су за само два сата побили више од 600 Величана, махом жена, стараца и дјеце.

Тај злочин се, уз погром Пивљана 1943. године од истих фашистичких хорди сматра једним од најтежих и најстравичнијих у Другом свјетском рату, не само у Црној Гори и Југославији, него и шире и до скоро се о њему ћутало.

Злочиначки пир у овом крају трајао је од октобра 1943. до августа 1944. године, а у њему су, осим Нијемаца, учествовали Албанци са Косова, те муслимани из Плава, Гусиња и Санџака.

У 15 варварских напада, фашистисти су у тадашњем Андријевичким срезу – од Малог крша до Чакора убили више од 800 цивила.

У знак сјећања на страдање и мучеништво у мјесту Велика потомци су подигли Цркву Светих Кирика и Јулите коју су 28. јула 2001. освештали Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије и владика Јоаникије.

Потомци жртава и „Клуб Велика“ предали су прије три године Влади Црне Горе, Општини Плав и Исламској заједници у Црној Гори „Иницијативу за утврђивање пуне истине о геноциду у селу Велика 28. јула 1944. године“.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар