Помен за убијена 52 ученика у Шарговцу

У бањалучком насељу Шарговац данас је служен помен за 52 ученика Основне школе „Ђура Јакшић“ убијена на данашњи дан 1942. године.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да злочин у којем су усташе током Другог свјетског рата звјерски убиле 52 ученика бањалучке Основне школе „Ђура Јакшић“ у Шарговцу треба да буде опомена свима да ово страдање не би смјело бити заборављено.

Тривићева је рекла да је важно да се кроз образовни систем и едукације ученици упознају о овим немилим дешавањима и са историјским догађајима који су важни за опстанак српског народа, што треба чинити током читаве године, а не само на дан страдања.

За страдале ученике је у холу школе „Ђура Јакшић“ служен парастос, а одржан је и историјско-поетски час.

Обиљежавању 80 година од страдања 52 ученика Основне школе „Ђура Јакшић“ присуствовали су посланици Народне скупштине Републике Српске, одборници Скупштине града Бањалука, министар унутрашњих послова Драган Лукач и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.

Присуствовали су и директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, представници министарстава у Влади Српске, те грађани, наставници и ученици.

Усташе су 7. фебруара 1942. године, у покољу у бањалучким насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац, на најмонструознији начин убиле 2.300 Срба, међу којима и 551 дијете.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар