АКТУЕЛНО:

Помени припадницима ВРС на Меремишљу и Палама; Не заборавити храброст и пожртвованост српских бораца

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје на Меремишљу, код Вишеграда, обиљежено је 29 година откада су на овом мјесту муслиманске снаге убиле 28 припадника Војске Републике Српске, из Вишеграда и Рудог. У Палама је служен помен за 28 радника предузећа „Фамос-Kоран“ који су као борци Војске Републике Српске погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје на Меремишљу, код Вишеграда, обиљежено је 29 година откада су на овом мјесту муслиманске снаге убиле 28 припадника Војске Републике Српске, из Вишеграда и Рудог.

Богосав Јањић из Рудог на Меремишљу је изгубио брата, а Мирослав Ковачевић из Вишеграда оца.

Боли их кажу то што муслимански војници нису имали милости ни за рањене српске борце као и за медицинске раднике. За злочин на Меремишљу до данас нико није одговарао.

Обиљежавању су присуствовале породице страдалих, њихови ратни другови, као и делегације општина Вишеград и Рудо.

– Ово мјесто заиста треба да буде, на неки начин, наша мала историјска читанка за ученике и за све оне који желе да виде како су и на који начин страдали наши борци у протеклом отаџбинском рату – поручио је Александра Савић , општинска Борачка организација Вишеград.

На Палама је служен помен за 25 погинулих радника предузећа „Фамос“ и три бивша радника „Фабрике мотора специјалне намјене“. Цвијеће на споменике положили су чланови породица погинулих бораца, а вијенце представници општине Пале, града Источно Сарајево и СУБНОР-а.

Славка Брезо, чији је супруг Жељко погинуо 30. априла 1994. године у акцији код Горажда, каже да је обиљежавање ових датума од великог значаја за породице погинулих бораца.

– Некако се саосјећамо да нисмо сами послије дугог низа година и некако имамо сигурност у нашој борачкој организацији – додала је она.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Пале Јасна Лазаревић Гавриловић рекла је да је ово једини начин да њихово бесмртно дјело преживи и да они у сјећању потомака живе вјечно.

– Дјела бораца су то и заслужила, а и они сами. Сви они који су их познавали знају да су то били сјајни људи, велики домаћини и да би било крајње тешко и невјероватно да један народ може заборавити такве јунаке као што је имао српски народ – поручила је Гавриловићева.

Са скупова на Меремишљу и Палама поручено је да се не смије заборавити храброст и пожртвованост погинулих српских бораца који су дали живот за одбрану Српске.

Преузето са: РТРС

 

Нема коментара

Напишите коментар