АКТУЕЛНО:

Поновно почиње суђење Главашу за убиства осјечких Срба

Суђење Бранимиру Главашу и осталим оптуженима за ратни злочин над Србима у Осијеку 1991. године, данас ће формално кренути испочетка на Жупанијском суду у Загребу због измјене судског вијећа.

Суђење креће испочетка јер је судија Тања Павелин, која је водила претходно суђење, изабрана за судију Високог кривичног суда. Судским вијећем у поновљеном суђењу предсједаваће судија Дражен Кеврић, јављају хрватски медији.

Главаш, некадашњи осјечко-барањски жупан, оснивач ХДЗ-а и ратни челник секретаријата за одбрану, касније оснивач и саборски посланик Хрватског демократског савеза Славоније и Барање, одбацује оптужбе за злостављања, мучења и убиства осјечких Срба.

Претходно суђење у случајевима „гаража“ и „селотејп“ заказано је након што је Врховни суд почетком јануара 2020. укинуо одлуку ванрасправног вијећа загребачког Жупанијског суда из марта 2019. према којој се поновљено суђење Главашу требало одвојити од поступка осталим оптуженима.

На првом суђењу Главаш и остали осуђени су на вишегодишње затворске казне, али је правоснажну пресуду укинуо Уставни суд. Главаш је до тада одрадио и већину осмогодишње казне у затворима у БиХ гдје је отишао уочи изрицања прве пресуде.

Главаш је у међувремену у јуну 2019. поднио кривичну пријаву против Крунослава Фехира за тешко убиство и ратни злочин на штету Чедомира Вучковића, коју је Жупанијско државно тужилаштво одбацило у јулу 2020, наводећи да је вјештачење приложено уз кривичну пријаву израдила особа из Србије која, према хрватским прописима, нема вјеродостојност нити правну снагу у Хрватској.

Фехир је на првом суђењу Главашу био крунски свједок тужилаштва с обзиром на то да је у доби од 16 година у августу 1991. као припадник тзв. Приштапске бојне, између осталих, био свједок мучења Чедомира Вучковића, којег су тјерали да пије киселину из акумулатора у једној од гаража тадашњег Секретаријата за народну одбрану у центру Осијека.

На претходном поновљеном суђењу Фехир више није имао статус крунског него обичног свједока, а Главаш његово свједочење сматра лажним. Управо њега сматра одговорним за Вучковићево убиство, због чега га је и пријавио, а пријаву је поткријепио и налазом судскомедицинског вјештака Ђорђа Алемпијевића из Београда, који је утврдио да су за Вучковића кобни били хици које је у њега испалио Фехир, а не испијена киселина.

Одбацивање Главашеве пријаве подстакло је Фехира да против Главаша поднесе кривичну пријаву за лажно пријављивања кривичног дјела.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић је крајем маја вратио Бранимиру Главашу седам ратних одликовања и чин генерал-мајора које му је 2010. одузео тадашњи предсједник Иво Јосиповић.

Преузето са: РТРС
Нема коментара

Напишите коментар