Потомци добровољаца из Првог светског рата у мисији: Праве базу података о српским добровољцима

У јединицама Српске војске у Првом светском рату, са пушком у руци, за слободу, борило се више од 25.000 добровољаца са ових простора, а о многима не постоје скоро никакви подаци.

Удружење потомака и поштовалаца српских бораца у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године покушава зато да успостави листу добровољаца.

Сви релевантни подаци о српским добровољцима, документи, написи и евентуално фотографије, помогли би им, кажу, да се након стотину година формира база података са именима, презименима годином рођења и слично.

– Позивамо све поштоваоце и потомке српских добровољаца да нам доставе податке о својим прецима који су били српски добровољци, са што више генералијских података, име, презиме, име оца, година рођења, чин, јединица, место и година смрти- рекао је Небојша Куштриновић, председник Удружења које тренутно има 420 чланова, директних потомака бораца.

Члан удружења је, поносе се, и директни потомак Гаврила Принципа.

Више од 25.000 Срба са подручја данашње БиХ учествовали су као добровољци у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године.

Круна тих догађања био је улазак српске војске у Бањалуку, 21. новембра 1918. године, чиме је и званично означен крај аустро-угарске владавине.

– Датум који се чудном игром бројки на календару данас у БиХ празнује као дан потписивања Дејтонског споразума је много значајнији датум у нашој историји. Уласком наше војске у Бањалуку за Србе и Србију је завршен Први светски рат. Жртве су биле огромне. Ниједан народ у свету није претрпео толике губитке и пустошења као српски народ који је изгубио чак 28 одсто свог становништва- додаје Куштриновић, иначе унук официра Петра Куштриновића.

Овај значајан датум биће обележен у Бањалуци 20. новембра.

– Срећни смо што је иницијатива нашег Удружења, потомака наших славних добровољаца Великог рата уродила плодом, па већ три године РС и Србија званично и заједнички обележавају датум слободе нашег народа – за сада сходно тешким временима како и треба, скромно и достојанствено – закључио је Куштриновић.

 

Дан ослобођења


У склопу програма обележавања Дана уласка српске војске у Бањалуку у Првом светском рату, представници Удружења потомака, у понедељак, 20. новембра положиће венац на споменик жртвама велеиздајничког процеса на гробљу Свети Пантелија. У организацији Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Владе РС, у концертној сали Банског двора биће одржана Свечана академија, са почетком у 11.30.

Преузето са: blic.rs
Извор: Н. Телебак

Нема коментара

Напишите коментар