АКТУЕЛНО:

ПРЕДСЈЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ОТВОРИЛА ШАНТИЋЕВЕ ВЕЧЕРИ: Заједно ћемо градити бољу будућност!

Предсједница Владе Републике Србије Ана Брнабић отварајући овогодишње 102. Шантићеве вечери поезије у Мостару рекла је да ће се још много пута вратити у Мостар, како приватно тако и службено, да у име Србије помогне колико може у пројектима образовања и културе и да се заједно гради боља и љепша будућност за нове нараштаје.

„Мостар је посебан град. Град комплексне прошлости и град са много емотивног набоја, али град који је у правом смислу те ријечи европско раскршће култура и свега онога што може да се нађе на европском континенту. Колико год проблема то могло да створи то је огроман потенцијал за кога мислим да га је Алекса Шантић видио и да је то оно што га је највише инспирисало. Алекси је домовина била главна инспирација, али не само љубав према отаџбини већ према народима са којима је живио. Пошто нам је прошлост тако комплексна и тешка ја само могу прогласити ове вечери отвореним тиме што ћу рећи да пред нама јесте свијетла будућност, као што је то и Алекса говорио. Он је имао вјеру у будућност што се види кроз пјесму ‘Остајте овдје’“, рекла је Брнабић.

Навела је да су Мостарци њој указали велику част што су је позвали, у како је рекла, прелијепи град који је много љепши уживо него што се то може чути или прочитати. Пренијела је поздраве предсједника Србије Александра Вучића којега, како каже „срце вуче овамо“.

СЈЕЋАЊЕ НА УТЕМЕЉИВАЧА САВРЕМЕНЕ КУЛТУРЕ У МОСТАРУ

Предсједница СПКД ”Просвјета” ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић рекла је да су Шантићеве вечери поезије манифестација којом се сјећамо Алексе Шантића који је поставио темеље ”Просвјете” и ”Гусала”, али и савремене културе у Мостару.

„Манифестација којом чувамо и његујемо српску културу у Мостару, те слажемо културни мозаик нашег мултиетничког Мостара. Шантићев вечери сваке године изнова су нам и подсјетник на поруке које носе његова дјела и које је он сам живио, а то су љубав, толеранција и јединство. Наша мисија је да културом градимо мостове и успостављамо покидане везе. Надамо се да смо сви заједно и вечерас уградили бар један камен у тај мост“, рекла је Бјелица Шаговновић.

МАРИО КОРДИЋ: БИЋУ ПАРТНЕР МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Градоначелник Мостара Марио Кордић захвалио је ”Просвјети” на организацији Шантићевих вечери позије.

„Као градоначелник бићу партнер ове значајне манифестације. Ово је обавеза свима нама да градимо односе, чувамо свој град и градимо бољу будућност“, поручио је Кордић.

Присутнима се обратила и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић која је рекла да је данашња слава Мостара заснована на храбрости Алексе Шантића, који је својим ликом и дјелом један од симбола овога града, те један од најзначајнијих стваралаца домаће књижевности.

ТРИВИЋ: ГРАД ПРЕПЛЕТЕНИХ ЉУДСКИХ СУДБИНА

Тривићева је указала да је манифестација “Шантићеве вечери поезије” у Мостару, која је посвећена великом пјеснику, важна јер спаја садашњост са најблиставијим траговима културе у прошлости у овом граду.

“Мостар, град бехара, шадрвана и севдалинки растао је заједно са Шантићем, који га је винуо у небеса осликавајући га стиховима у које је уткао сву љепоту Неретве, Старог моста, преплетених људских судбина, несрећне љубави и лијепе Емине. Пјесник вјере и наде у боље сутра, борбен и бунтован доживио је и опјевао највећи напор, најтежи лом, најсунчанију побједу и најљепшу љубав”, истакла је она.

Тривићева је навела да није лако причати о Шантићу, великом романтичару, визионару, светионику и творцу духовног Мостара који је првенствено волио земљу, људе и камен.

Након отварања услиједила је књижевна вече Пере и Милоша Зубца.

Прије отварања манифестације положени су вијенци и одржан помен на гробу Алексе Шантића на православном гробљу Бјелушине.

Преузето са: Слободна Херцеговина

 

Нема коментара

Напишите коментар