Представљена студија Сребреница – стварност и манипулације

На Међународном сајму књига 23.10.2019. промовисана студија Сребреница – стварност и манипулације.

Студију су приредили Организација старјешина Војске РС, на челу са проф. др Милованом Милановићем, Независни универзитет Бањалука, Институт за истраживање страдања Срба у 20. вијеку из Београда. Те три установе су у априлу мјесецу одржале Међународну конференцију Сребреница – стварност и манипулације која је трајала два дана и на којој је учествовало преко 52 аутора и коаутора са 50 радова од којих су значајан број, преко 18 учесника били људи изван простора БиХ и Републике Српске.

Циљ је био да се покуша на научно заснован начин сагледати догађања у и око Сребренице. Закључак који је донесен гласи да се у Сребреници није догодио геноцид, да се догодио злочин.

Проф. др Милован Милутиновић је навео да је прошле године упутио приједлог са 42 теме свом ратном команданту генералу Младићу у Хашки трибунал, послије неких мјесец дана јавио му се телефоном.

– Он ми је рекао да сам ја то превише амбициозно замислио. Није био сигуран да ли ћу ја то моћи изгурати. На то сам му одговорио да ми се до сада ништа није отело. Скоро смо добили од њега поруку да је детаљно прочитао студију о Сребреници, и да одаје признање свим ауторима – навео је Милутиновић.

Милутиновић је напоменуо да ће студију послати свим значајним образовним институцијама и значајним институтима на овим просторима.

– Ово је искрен проговор о стварним догађајима, у Сребреници није било геноцида!

Ректор Независног униврзитета у Бањалуци проф. др Зоран Калинић наводи као мотив њиховог укључивања у овај пројекат идеју да отворе један научни простор за дубља промишљања и истраживања о феномену Сребренице.

– Још нико на овим просторима није одговорио на питање: „Зашто се десила Сребреница?“ Ни ова конференција није одговорила на то питање. И на трагу те дилеме сугеришемо пуковнику Милутиновићу да настави истраживање могућих тема за наставак расправа на ту тему.

Калинић је напоменуо да су Срби добили 1600 година затвора за распад СФРЈ.

– Нико о томе није говорио. Београд је требао да држи ову конференцију, а не Бањалука. Када дођемо до тога шта се тамо заиста десило, а много дилема има. Волио бих да проговоре они који ћуте о томе, а има их много у Београду, па и овдје у сали. Много страних влада је имало интереса да се Сребреница деси и ви то сви добро знате, много служби је креирало сценарије – навео је Kалинић.

Миливоје Иванишевић директор Института за истраживање страдања Срба у 20. вијеку навео је да случај Сребренице прати од првог дана. Први злочини када су се догодили био је тамо, ушао је у Сребреницу прије генерала Младића, а посљедњу српску жртву је видио у Сребреници.

– Нисам завршио посао везан за истраживање Сребренице, завршићу када растуримо онај меморијални центар и када га удаљимо. Ја сам овдје предложио закључке, није ми јасно што нису прихваћени, а имамо право, да не могу са цивилима да буду покопани злочинци – навео је Иванишевић.

Када се прича о геноциду у Сребреници, требало би кренути од тога шта је геноцид, наводи адвокат Бранко Лукић. Тај злочин је прописан у Конвенцији о геноциду.

– Трибунал у Хагу се није држао дефиниције геноцида. Извитоперио је и чак се са тим хвали да су је поправили. Ако бисмо ишли логиком коју је Трибунал примењивао дошли бисмо до тога да је могуће починити геноцид у једном домаћинству – рекао је Лукић.

– Имали смо прилику да добијемо 54 изјаве муслиманских бораца, припадника 28. Дивизије из Сребренице који су се пробијали кроз 100 километара територије која је била под српском контролом. Према тим изјавама, у борбама је погинуло 6.000 људи. Те изјаве су они давали бошњачким органима безбједности. И то је злочин, није смио да се убије нико ко је заробљен, али није геноцид – рекао је Лукић.

Истраживајући Сребреницу много је више сазнао, него док је био у Сребреници, навео је генерал Петар Шкрбић.

– Када говоримо када се Сребреница десила, мислимо на 9. до 20. јул, а од 14. до 18. јула Ратко Младић није ни био у Републици Српској, то сам сазнао у Хагу.

Да постоје паралелне Сребренице тврди Петар Шкрбић. Једна стварна и друга која је створена у медијима.

– Та која је створена у медијима, нажалост, трајаће дуго. Зато је велики значај овог дјела, да се та медијска слика о Сребреници разбије.

Како наводи Шкрбић Насер Орић је имао велики утицај у Сребреници, трговао је и са хуманитарном помоћи.

– Упозоравао је генерал Младић да не злоупотребљавају хуманитарну помоћ, јер ће главни штаб бити принуђен да забрани конвојима да одлазе у Сребреницу јер су на тај начин достављали оружје – рекао је Шкрбић.

Промоцији је присуствовао министар рада и борачких питања Републике Српске Душко Милуновић, син генерала Ратка Младића, Дарко Младић.

Након представљања књиге, посјетиоци су се укључивали у расправу.

Књига је преведена на енглески језик, а планира се превод и на друге свјетске језике.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

 

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар