Прошле су 32 године од убиства новинарске екипе РТС-а из Шапца – за злочин још нико није одговарао

На данашњи дан, 9. октобра 1991. године, док су извештавале са ратишта у Хрватској, погинуле су наше колеге из Шапца. У службеном аутомобилу, на Банији, убијени су Зоран Амиџић, уредник и новинар Дописништва РТС-а, Бора Петровић, сниматељ, Дејан Милићевић, асистент сниматеља, и Сретан Илић, уредник у Радио Шапцу. За тај злочин још нико није одговарао.

Са новинарског задатка у Хрватској, Амиџа, Бора, Дејан и Сретан нису се вратили у свој Шабац. На путу између Петриње и Глине, из заседе, на аутомобил који се враћао са снимања, испаљено је више од 200 метака. На Банији је остала незавршена репортажа, а 32 године касније породице, пријатељи и колеге, још чекају истину и одговор на питање: коме и зашто је новинарска екипа била мета?

Зоран Амиџић, Бора Петровић, најмлађи међу њима, 25-годишњи Дејан Милићевић и Сретан Илић оставили су неизбрисив траг у свом граду. Испред зграде у којој су радили подигнуто је спомен-обележје. На иницијативу колега, и улица из које су отишли на последњи професионални задатак названа је по њима.

Командант III батаљона 544 моторизоване бригаде ЈНА Јово Илић је за УНС-ов „Досије о убијеним и несталим новинарима“ раније рекао да су новинари убијени у време када је на снази било примирје. Нико од војних ни цивилних власти Илића није контактирао, иако је први био на лицу места и превезао рањеног Сретaна Илића до бригадне болнице у Глини, наводи Удружење.

Подаци из Амиџићеве новинарске бележнице и документације коју је имао код себе убрзо после убиства појавили су се у хрватском листу Слободни тједник. У том листу, осам дана након убиства, појавио се текст под насловом „Пуцати на шпијуне без заустављања“.

Из текста се види да је аутор, потписан са Јован Кубура, користио бележницу и документа која је код себе имао Амиџић када је убијен.

Извор: РТС

Нема коментара

Напишите коментар